Så meget kan du tjene ved at udleje ekstraværelset

Dit ekstraværelse i ejerboligen er guld værd. En ny opgørelse fra BoligPortal viser, hvor meget du som boligejer kan fastsætte huslejen for et værelse til.

Har du et værelse til overs i ejerboligen, som står ubrugt hen? Og mangler du liv i huset? Hvert år leder tusindvis af studerende efter en studiebolig i områderne omkring de danske studiebyer, og udlejningsværelset er en eftertragtet vare blandt de unge boligsøgende.

Det kan måske være svært at prissætte et værelse, men nye tal fra BoligPortal, hvor over 70.000 danskere sidste år gratis fandt en lejer til deres bolig, giver et praj om, hvad dit tomme værelse er værd i månedlig husleje pr. kvadratmeter.

Tallene er baseret på annoncerede værelser på BoligPortal i 2017, og de viser, at huslejepriserne for værelser i hovedtræk følger prisniveauet på det generelle boligmarked. Det er således i Københavns Kommune, at kvadratmeterne er mest værd med en gennemsnitlig pris pr. kvadratmeter på 316 kroner pr. måned. Herefter følger Aarhus med 241 kr. pr. kvadratmeter, Odense med 182 kr. samt Aalborg med 182 kroner pr. kvadratmeter pr. måned.

Man skal dog huske en række andre faktorer end blot statistikken, når man som boligejer fastsætter huslejen for et værelse i boligen, fortæller BoligPortals adm. direktør, Anders Hyldborg.  

– Vi opfordrer til – og forventer -, at alle boligejere kigger på det konkrete lejemål og på deres lokalområde, når de skal fastsætte huslejen. Huslejen bestemmes ikke kun af lejemålets størrelse og beliggenhed, men også af værelsets stand, og af de faciliteter som lejeren har adgang til. Er man i tvivl om huslejen er sat korrekt, kan man få en forhåndsgodkendelse af det lokale huslejenævn, siger Anders Hyldborg, adm. direktør for BoligPortal.

LÆS OGSÅ:  10 nye guider: Tag en afstikker ud i naturen i påskeferien

Få fradrag ved udleje

Som med andre indtægter skal du betale skat af dine lejeindtægter, men du kan dog få et skattefradrag ved udleje. Ifølge Skat bruger de fleste bundfradraget, og du skal som udlejer af et værelse i egen bolig kun betale skat af den del af lejeindtægten som overstiger bundfradraget.

Bundfradraget er på 1,33 procent af ejendomsværdien, og hvis du vil slippe for at betale skat af lejeindtægten kan du altså sætte din husleje til samme værdi som dit bundfradrag.

Er huslejen for værelset derimod højere end dit bundfradrag kan du på Skats hjemmeside beregne, hvor meget du omtrent skal betale i skat af lejeindtægten.

Hvis du eksempelvis ejer et hus, der er vurderet til en værdi af 2,5 millioner kr., og du udlejer et værelse til en månedlig husleje på 3.200 kroner plus forbrug på 300 kroner om måneden, så skal du på årsbasis betale 3.185 kroner i skat. Det betyder, at du i dette tilfælde har en årlig lejeindtægt på 38.815 kroner om året, eller 3.234 kroner om måneden.

– Vi føler os forpligtiget til at få så mange som muligt til at udleje til studerende, og vi håber, at flere boligejere vil få øjnene op for de mange fordele. Det giver en god ekstra indtægt hver måned, samtidig med at man hjælper et ungt menneske, får nyt liv i huset og hjælper til at løse boligmanglen på et mere overordnet plan, siger Anders Hyldborg, adm. direktør i BoligPortal.

LÆS OGSÅ:  Mellemøstlig mand tager røven på butiksansat - veksler kæmpebeløb fra papir til kr.

 Råd til at udleje ekstraværelset

  1. Husk at betale skat af lejeindtægten. Udlejer har dog ret til et fradrag, når der udlejes et eller flere værelser i egen bolig.
  2. Beregn din indkomst ved udlejningen efter skat gennem Skats enkle beregner: https://skat.dk/skat.aspx?oId=2234800
  3. BoligPortal har lavet en beregner, hvor du kan tjekke, hvad du kan tjene skattefrit
  4. For 500 kroner kan private udlejere få forhåndsgodkendelse af huslejen ved det lokale huslejenævn. På den måde har du lovens ord for, at huslejen er rimelig.

Kilde: Szocska advokater og BoligPortal

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)