Danskerne har i 2020 købt sommerhuse som aldrig før. Det betyder også, at der nu (måske) kommer flere udlejningshuse på ferieboligmarkedet, og det er der brug for. Mange, især danskerne, vil nemlig holde ferie i Danmark i de kommende år. Køb nu og lej ud, så kan du eje billigt, lyder opfordringen fra mæglerkæde.
Boligmarkedet er efterhånden støvsuget for fritidshuse til salg.
På landsplan var der pr. 1. september 2020 kun 6.708 fritidshuse udbudt til salg. Det er et fald på 40 pct. sammenlignet med 1. september 2019.
Konsekvensen af det er bl.a. stigende kvadratmeterpriser, da efterspørgslen på sommerhuse samtidig lige nu er høj, hvilket bl.a. sætter fritidshusmarkedet under pres. Til gengæld er der også positive konsekvenser, mener Preben Merrild Angelo, adm. direktør i RealMæglerne med mere end 100 ejendomsmæglerbutikker i hele Danmark:
”Staycation” er in
– Når der kommer mange nye fritidshusejere, betyder det også, at der potentielt vil komme flere sommerhuse på udlejningsmarkedet, da mange finansierer købet ved at kombinere med udlejning, og lige nu er forudsætningerne for udlejning ganske gunstige. Mange danskere vælger ”staycation” (ferie i Danmark, red.) på grund af Corona og klimahensyn. Samtidig har et bundfradrag på over *40.000 kr. på lejeindtægten gjort det muligt at eje sommerhuset uden ret store omkostninger, fortæller han.
(Som en del af regeringens “sommerpakke” er bundfradraget ved udlejning af sommerhuse midlertidigt hævet fra 41.800 kroner til 60.000 kroner i indkomståret 2020).
Sidst – men ikke mindst – er der kommet bedre lånevilkår for sommerhusejerne de seneste par år.
Opfordringen er derfor ifølge Preben Merrild Angelo klar:
– Går du i salgstanker, finder du ikke et bedre tidspunkt at sælge på end nu. Overvejer du at købe, så tænk muligheden for udlejning ind i finansieringen. Efterspørgslen på udlejningshuse er høj, ferie i Danmark er hot, og det giver et frirum i økonomien for dig som ejer, siger han.
Ved udgangen af juli måned var der booket 27 pct. flere husuger i forhold til samme tidspunkt sidste år. Danskerne sidder og tripper for at komme på ferie.
Indhenter det tabte
Heraf er danske bookinger steget med 74 pct., mens de tyske bookinger er steget med 27 pct.
Det viser en opgørelse for feriehusudlejningen, som Danmarks Statistik netop er udkommet med.
Samlet set i årets første syv måneder har COVID-19 og lukningen af Danmarks grænser kostet 2,0 mio. overnatninger, hvilket svarer til en samlet tilbagegang på 17 pct.
Men noget tyder altså på, at det tabte vil blive indhentet i løbet af årets sidste måneder. Samtidig er der jo sommeren 2021, som allerede nu begynder at lægge an til en rekord ude i horisonten.
Øget efterspørgsel for sommeren 2021
– Noget kunne tyde på, at vi går en sommer i møde med ekstra høj aktivitet. I hvert fald melder udlejningsbureauerne om travlhed, også allerede med henblik på sommeren 2021, fortæller Poul Fejer Christiansen, vicedirektør i Feriehusudlejernes Brancheforening, som er paraplyorganisation for feriehusudlejningsbureauerne i Danmark.
Den tendens bekræftes bl.a. af Sol og Strand, som sidder på en stor del af feriehusudlejningsmarkedet i Danmark:
– Vi oplever lige nu en øget efterspørgsel for 2021, og det kan skyldes, at mange i år har oplevet, at der har været rift om at få et sommerhus i de populære højsæsonsuger og for at sikre sig nøjagtigt det sommerhus, de ønsker, vælger de at booke i god tid. Hos os kommer den øgede efterspørgsel primært fra det tyske marked, men også fra det danske marked, fortæller Per Dam, adm. direktør i Sol og Strand.
Alene i løbet af årets første otte måneder er salget af fritidshuse steget med 50 pct. hos RealMæglerne.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)