Store problemer med kildekritik, fairness og balance i danske medier

Debatindlæg på 24NYT er alene udtryk for forfatterens holdning.

Så er der igen krig mellem Israel og Hamas, denne gang på en baggrund, som er mange gange mere frygtelig end tidligere. Beskrivelsen af Hamas’ mega-terror som det værste angreb på jøder siden Holocaust er vist meget præcist. Som altid ledsages de militære kampe af en sideløbende informationskrig, hvor Hamas og deres advokater rundt omkring i verden prøver at overbevise os om, at israelerne er endnu større krigsforbrydere end dem selv.

Debatindlæg af Dan Harder, redaktør på israel-online.dk

Det ekstraordinært uhyggelige og omfattende terrorangreb har måske købt Israel lidt sympati for en stund. Men allerede nu flyder danske medier over af anti-israelsk propaganda og misinformation. Og man må forvente, at det kun bliver værre, efterhånden som tabstallene fra Gaza desværre nok vil stige under Israels forsøg på at knuse Hamas’ evne til at angribe igen.

Netop tabstallene er et af Hamas’ allervigtigste propaganda-værktøjer. For ved at demonstrere høje civile tab i Gaza, kan Hamas vende verdensopinionen imod Israel. Og det plejer at virke. Men tallene lyver typisk. Hamas’ strategi er altid at underspille (eller hemmeligholde) egne militære tab og insistere på, at næsten samtlige tab i Gaza er civile. Og løgnen bliver gentaget ad nauseam under hver eneste Gaza-krig, indtil folk tror på den.

Når støvet har lagt sig, og tallene gøres op, har det historisk vist sig,at omkring halvdelen af Gazas tab er militante. Det er selvfølgelig dybt tragisk med civile tab, men det er desværre en helt normal fordeling i krig, ikke mindst i bykrig. Og i endnu højere grad hvis man, som Hamas, bruger egne civile som menneskelige skjolde. Så det er på ingen måde et bevis for, at Israel med overlæg skulle angribe civile.

LÆS OGSÅ:  Palæstinenser dræber tre jøder, far, søn og datter - mens de holder Sabbat

Alligevel viderekolporterer medierne helt ukritisk Hamas’ propaganda. I et grelt eksempel fra Gaza-krigen i 2014 fortalte DR’s globale korrespondent, Steffen Kretz, i DR2’s Deadline, at Israel havde dræbt 1500 civile. Det var på et tidspunkt, hvor det samlede tabstal fra Gaza lød på netop 1500 dræbte. Ifølge Steffen Kretz havde Israel altså ikke fået ram på en eneste Hamas-militant. Da det samlede Gaza-tabstal i samme krig stod på 1700, skrev Politikens Rune Engelbreth Larsen: “1.700 palæstinensere er dræbt på under en måned. Langt de fleste dræbte er civile – næsten ni ud af ti.” (Politiken, 6. august 2014).

Så galt kan det gå, når man forsømmer at udøve kildekritik. Medierne går simpelthen i selvsving i brugen af Hamas’ manipulerede tal imod Israel.

Derfor har jeg onsdag kontaktet en række større danske nyhedsformidlere og henstillet til, at man, for at undgå utilsigtet at støtte Hamas’ krigspropaganda, lever op til det mest basale journalistiske krav om kildekritik og forsyner alle tabstal fra Hamas’ “sundhedsministerium” med et forbehold for, at de ikke er uafhængigt verificerede. Det gør man hele tiden i forhold til vores allierede i Ukraine, så kan man også vise samme forsigtighed overfor terrororganisationen Hamas.

Jeg har i skrivende stund ikke modtaget nogen svar overhovedet.

Til gengæld kan man allerede se, at der er store problemer med kildekritik, fairness og balance en del steder. Her er et par eksempler fra den forgangne uge:

I en artikel på dr.dk sammenlignes forholdene på henholdsvis et hospital i Gaza og et i Israel ved, at man viser en billedserie bestående af ni fotos af sårede børn på det palæstinensiske hospital og to fotos af glade hospitalsklovne på det israelske. Fotoserien er ledsaget af følgende tekst: “Billeder fra Israels Beersheva Hospital er svære at sammenligne med dem fra Gaza. Her er der plads til klovne der skal underholde hospitalets patienter og ansatte.”

Som om det bare er skæg og ballade i Israel for tiden! Mens hundredvis af israelere ligger på hospitalerne og kæmper for deres liv. En usmagelig fremstilling, som kun kan beskrives som hadefuld, anti-israelsk propaganda, som er Al-Jazeera værdig. Artiklens stærkt Israel-kritiske tekst er baseret på udsagn fra Gazas “sundhedsministerium,” men uden at det fremgår, at der reelt er tale om mikrofonholderi for Hamas.

LÆS OGSÅ:  Psykolog: Derfor er muslimer mere kriminelle

Jeg har indsendt en klage til DR Nyheder, som jeg afventer svar på. Et debatindlæg om sagen sendt til Jyllands-Posten blev prompte afvist.

Sune Haugbølle i Politiken: israelerne ser palæstinenserne som skadedyr

I Politiken beskriver professor i mellemøststudier på Roskilde Universitet, Sune Haugbølle, den systematisk manglende fokus på de israelske terrorofre i arabiske mediers dækning, hvor der kun vises billeder af palæstinensiske ofre og tvivles på, om Hamas’ mega-massakre på israelere overhovedet har fundet sted. Det er rigtig godt.

Men dernæst påstår han, at vi i Vesten (og i Israel) har et tilsvarende problem, blot med omvendt fortegn. Det er jo til gengæld direkte løgn. I vestlige medier er der absolut fokus på palæstinensisk lidelse, mens der også her vises langt flere billeder af palæstinensiske ofre end israelske, alene af den grund, at man i et civiliceret land som Israel ikke udstiller døde og sårede mennesker.

Som om den løgn ikke var nok, påstår Sune Haugbølle, at “israelerne taler om palæstinenserne som utysker og skadedyr.” Det er en rædselsfuld, hadefuld og totalt udokumenteret påstand. Som Sune Haugbølle ved, er det netop hvad palæstinenserne systematisk gør overfor jøder. At beskylde jøder for netop de krænkelser, de selv udsættes for, er ren antisemitisme. Den skatteyderbetalte, Israel-hadende professor har tidligere opfordret til boykot af Israel og ageret advokat for Hamas.

Anti-israelsk propaganda og historieforfalskning på tv2.dk
I lørdags, på selve dagen, hvor Hamas angreb Israel og henrettede hundredvis af civile israelere, bragte tv2.dk en artikel, som skal forklare baggrunden for konflikten, men som reelt er anti-israelsk propaganda fra ende til anden. Forlaringen er tilsyneladende, at teksten er direkte løftet fra den anti-israelske propaganda-hjemmeside Globalis.dk, som er udviklet af “FN-forbundet,” en traditionelt ekstremt Israel-kritisk organisation. Det er ikke lødig journalistik, hvorfor jeg har kontaktet TV2 og indtrængende opfordret dem til enten at fjerne artiklen eller revidere den, så den bliver retvisende. Da artiklens tekst åbenlyst er kopieret fra en interessent i konflikten, har jeg anmodet TV2 om, at man midlertidigt nedtager den, mens man undersøger sagen. Jeg afventer stadig svar fra redaktionen, og artiklen er desværre stadig online.

I en baggrundsartikel om Hamas stiller Politiken spørgsmålet: “Er Hamas en terrororganisation?” Svaret overlades til en talsmand for Hamas, som ikke mener, det er tilfældet, da alle israelere er “bosættere,” og alle bosættere er “en del af de væbnede israelske styrker.” Politiken udfordrer ikke Hamas’ folkeretligt meningsløse udlægning. I artiklen påstås det desuden, at Hamas reelt har anerkendt Israel og accepteret en palæstinensisk stat i Gaza og på Vestbredden. Det hele er løgn.

LÆS OGSÅ:  VOLDSOM VIDEO! Terrorist angriber israelsk politi – dårlig idé...

Som det ses, kniber det gevaldigt for flere danske medier med at efterleve de mest basale journalistiske dyder.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)