Sundhedsministeren forbyder smag i e-cigaretter men ikke i vandpibe- og tyggetobak

Søndag aften kunne de danske dampere ånde lettede op da Jyllands-Posten offentliggjorde en artikel med en glædelig nyhed, om at forslaget om at forbyde smag i e-cigaretter, med undtagelse af mentol og tobak, efter sigende skulle være blevet udsat på ubestemt tid grundet EU-regler. Desværre viste det sig, at der var tale om en fejl.

Sundheds og Ældreministeriet slår fast: Smag i e-cigaretter forventes fortsat at blive forbudt fra april næste år. Med den klare besked, som blev vedhæftet som en rettelse i Jyllands-Postens artikel mandag eftermiddag, gjorde ministeriet det tydeligt, at man vælger at følge EU’s regler, men at man ikke vil følge anbefalingen om IKKE at forbyde smag i e-cigaretter.
Ministeriet har fået besked fra EU-kommissionen om, at det udelukkende er kommissionen der kan fastsætte regler i hh. til tobaksdirektivet, om at forbyde smag i tobaksprodukter, og EU sætter dermed en midlertidig stopper for det forestående danske forbud mod smag i eksempelvis vandpibe- og tyggetobak.

”Vi har læst kommissionens notifikation, og derfor kom det også bag på os, da Jyllands-Posten skrev om smag i e-cigaretter. Vi håbede selvfølgelig der kunne være sket ændringer, for vi synes ærligt talt det virker sært at EU kan beskytte tobaksprodukter men ikke produkter der aldrig har set skyggen af tobak.” Siger Jeanett Andersen, kommunikationskonsulent, SMOKE-IT.

E-cigaretter er ikke tobaksprodukter, og da loven for e-cigaretter ikke hører under tobakslovgivningen men under særskilt lov, er det, med få undtagelser, op til de enkelte medlemslande, at beslutte hvordan loven udfærdiges. Det er altså op til de enkelte lande om de ønsker at forbyde smag i e-cigaretter, også selvom EU anbefaler ikke at gøre det.

LÆS OGSÅ:  Flertal blandt vælgerne støtter stop for tobakssalg til unge

”EU må jo have vurderet, at forbud mod smag i vandpibe og tyggetobak ikke er nødvendigt, ellers kunne de jo have forbudt det samtidig med at man vedtog at forbyde mentolcigaretter for at beskytte børn og unge. At regeringen vælger at gå videre med forbuddet mod smag i e-cigaretter, er ubegribeligt!”

Alle undersøgelser peger i samme retning og viser, at antallet af unge brugere af e-cigaretter er faldet drastisk siden 2014. Alene sidste år ser det ud til, at antallet af unge brugere af e-cigaretter er tæt på halveret siden 2018, men også at e-cigaretter primært bliver brugt af tidligere rygere. SMOKE-IT ønsker, at den udvikling fortsætter således, at kun voksne rygere der ønsker at stoppe med at ryge anvender e-cigaretter.

”De unge gider ikke e-cigaretter, heldigvis, og sådan ser vi helst det bliver ved med at være men alt tyder på at det, at fjerne smag i e-cigaretter, slet ikke er løsningen. Fokus bør i stedet være på de voksne rygere og de brugere af e-cigaretter der allerede er stoppet med at ryge. Smagen af fx frugt har effekt, det ved myndighederne også godt. Fx er nikotintyggegummi med frugt og mint et af de mest solgte produkter i den kategori, og den slags sælges i håndkøb til 15-årige.”

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)