USA giver EU baghjul: #1 i kampen om mindre CO2

Trump fik sidste år kritik for at trække USA ud af Paris-aftalen om nye lavere mål for udledning af CO2. Men faktisk var Trumps første år som præsident også året, hvor USA blev verdens #1 i kampen imod den ødelæggende gas.

Verdens lande har de seneste dage mødtes i Polen for at drøfte klima og CO2. USA er vagtsomme over for, om konkurrende lande bruger klimapolitiken til at stikke en pind i hjulet på amerikanernes økonomi. Omvendt er EU hårde i retoriken når det gælder USAs nølen med at indgå aftaler. I 2017 blev FNs klimakonference afholdt i Paris. Dér haglede kritikken ned over USAs præsident Donald Trump, da han valgte at trække USA ud af Paris-aftalen. Men hvordan ser det så ud med henholdsvis USAs og EUs udledning af CO2?

Jo, Trumps første år som præsident – 2017 – blev året, hvor USA leverede verdens største nedskæring i CO2-udledning. USA sænkede i 2017 sin udledning med godt 40 millioner tons. Trumps USA er altså verdens førende når det gælder kampen imod den ødelæggende CO2-gas. Det fremgår af BP Statistical Review of World Energy. Og hvordan gik det i EU, der med så stor voldsomhed både dengang og nu kritiserer USA? Jo, EU øgede sin udledning med godt 40 millioner tons. På top-10-listen over verdens største CO2-syndere ligger EU dermed på 4.-pladsen, kun overgået af tredjeverdenslandene Tyrkiet, Indien og Kina.

LÆS OGSÅ:  Mullaherne lover "Ophør af Israel" og amerikansk civilisation

Den største stigning i 2017 stod Kina bag. Kineserne står bag en stor del af verdens produktion, og en stor del af kunderne bor i Danmark. Danskerne modtager således 40.000 pakker dagligt fra Kina. Dér produceres typisk under dårligere arbejdsforhold og med mindre hensyn til klimaet end i Vesten. Det er derfor, at varer fra Kina ofte er så billige.

EU og forbrugere på jagt efter billige varer på nettet bør med andre ord kigge sig i spejlet, inden de retter klimapistolen mod USA.

Grafen viser fald og stigninger målt i millioner tons CO2 i 2017. Data bygger på BP Statistical Review of World Energy

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)