USA’s overtagelse af Grønland er win-win for alle parter

Da det i sidste uge kom frem, at præsident Trump havde udtrykt interesse for at købe Grønland af Danmark, hånede hans kritikere ham, som om han var skør, men det er ikke tilfældet. Et køb af Grønland ville nemlig sikre nogle vigtige, strategiske interesser for USAs – og Danmarks – diplomatiske traditioner. Det skriver den amerikanske senator Tom Cotton i Berlingske.

En aftale om at overgive Grønlands suverænitet må være i danskernes og grønlændernes interesse, fordi manglende infrastruktur og finansiering er med til at lamme Grønlands økonomi i dag. Hvert år overfører Danmark 4,4 mia. kr. i tilskud til øen. Som verdens største økonomi kunne USA nemmere tage ansvaret for støtten til Grønlands befolkning og samtidig investere massivt i landets fremtid.

Overgivelsen af Grønlands suverænitet ville lette den økonomiske byrde, der hviler på danskerne, og samtidig udvide mulighederne for grønlænderne. Se bare på, hvad den amerikanske suverænitet har betydet for folk i Alaska.

Selv om præsidentens kritikere er uvidende om historien, har det at købe land fra andre suveræne magter længe være et helt og aldeles legitimt værktøj til statsopbygning, særligt i den amerikanske tradition. Mere end en tredjedel af USAs territorium købte landet af Spanien (Florida), Frankrig (Louisiana), Mexico (Gadsden-købet) og Rusland (Alaska).

Washington og København har endda tidligere begge deltaget i sådan en transaktion. I 1917 betalte præsident Woodrow Wilson – den ubestridte mester af selvbestemmelse – 25 millioner dollar for de dansk-vestindiske øer, som lige siden har været kendt under navnet De Amerikanske Jomfruøer.

USA har meget at vinde, og det samme har danskerne og grønlænderne.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)