Ustabilt vejr får landmænd til at forsikre afgrøder

Våde vintre og ekstreme somre med tørkeperioder og voldsomme regnskyl bliver langt mere normalt fremover ifølge de nyeste klimaprognoser fra DMI. Udsving i vejret kan have alvorlige konsekvenser for høsten, og det får flere landmænd til at forsikre deres afgrøder. For landmand Lennart Johan Westh har beslutningen om at købe en afgrødeforsikring skabt tryghed og lyst til at anbefale dækningen til sine kollegaer.

I den lille by Klemensker på Bornholm ligger Lennart Johan Wesths landbrug med svineproduktion og planteavl, hvor han leverer 33.000 slagtesvin til slagteriet årligt og dyrker godt 500 hektar jord.

Lennart Westh hørte om afgrødeforsikring første gang, da hans faste assurandør fra Topdanmark fortalte ham om den:

”Til at starte med skulle jeg lige tænke over tilbuddet, og jeg diskuterede en del frem og tilbage med mine medarbejdere. Men vi kom hurtigt frem til, at det var en god mulighed, som vi skulle takke ja til. Det var særligt argumentet om de meget svingende vejrforhold, der overbeviste mig. Hvis vi fx får en hård vinter med udvintring, så kan jeg faktisk få dækket 80 procent af det tabte udbytte. Og så tænkte jeg også på sommeren 2018, hvor vi blev ramt af en ekstrem tørke, som var meget hård for alle landmænd, siger Lennart Westh.

Topdanmark lancerede i 2019 afgrødeforsikringen, der kan give dækning på bl.a. korn, græsser, roer, raps, kartofler og majs. Landmanden er dækket mod alt fra frost, skybrud og storm til tørke og skadedyr, og landmanden kan også få dækket visse udgifter til en planteavlskonsulent, hvis man har brug for rådgivning eller udgifter til omsåning. Afgrødeforsikringen kan dermed sikre landmænd en stabil indtægt på en lang række afgrøder.

”Med min afgrødeforsikring kan jeg sove roligt om natten”
Året 2020 har vist sig at være et fint år for de fleste landmænd. Men at afgrødeforsikringen ikke er kommet i brug i år, gør ikke, at Lennart Westh ærgrer sig over sin beslutning – tværtimod:

“Klimaforandringerne kan jo både betyde tørt og vådt vejr og begge dele er noget, der kan være hårdt for vores afgrøder. Jeg fandt frem til, at hvis én af delene sker igen inden for de næste 15 år, så kan det betale sig at have afgrødeforsikringen og derfor traf jeg beslutningen,” siger Lennart Westh.

Lennert Westh fortæller, at han generelt føler sig mindre stresset over dårlige vejrudsigter og alene pga. den sikkerhed han føler, vil han uden tvivl anbefale afgrødeforsikringen til ligesindede.

”Ingen af os kan jo se ind i fremtiden, og den tryghed og ro i maven, jeg har fået ved at investere i afgrødeforsikringen, er det hele værd,” siger Lennart Westh.

Kun én tønde korn pr hektar
En så stor forsikring er selvsagt ikke gratis og ifølge producentassurandør fra Topdanmark, Kenn Lysegaard, kan det sommetider gibbe i landmændene, når de først hører prisen:

”Men så taler vi om det, og vi vender alternativet og alle de millioner, man potentielt kan tabe ved ikke at have forsikringen – og så bliver det hele ligesom sat i relief. Jeg plejer at sige, at det koster dig ca. én tønde korn pr hektar, og det ligger omkring de 140 kroner. Det er lidt nemmere at forholde sig til for de fleste,” siger Kenn Lysegaard.

Prisen på afgrødeforsikringen skræmmer heller ikke Lennart Westh:

”Jeg kender andre landmænd, der har været nødsaget til at lade arealer stå, som ikke blev høstet og de har jo mistet et sted mellem 7.000 og 10.000 kroner pr. hektar. Jeg har selv for omkring seks millioner kroner stående ude på mine marker, så hvis uheldet er ude, kan det have kæmpestore konsekvenser, og så er prisen pludselig ikke så dyr at betale”, siger Lennart Westh.

Topdanmark er det eneste forsikringsselskab i Danmark, der tilbyder en afgrødeforsikring.

FAKTA – Afgrødeforsikring
Skemaet herunder illustrerer, hvordan afgrødeforsikring havde påvirket en landmands dækningsbidrag pr. hektar, hvis der var tegnet en forsikring. Der er taget udgangspunkt i reelle tal.

Udbyttet der ses i skemaet, er regionstal fra Sjælland for vårbyg.

2016 2016 2017 2018 2019
Regionsudbytte for vårbyg i hkg/pr. ha. 71,5 58,8 66,3 44 61,8
Normalhøst for vårbyg i hkg/pr. ha. 63 66 66 67 64
Tab/overskud pr. ha. i procent 11,9 -12,2 0,5 -52,3 -3,6
Erstatning pr. ha. i kr* 2566

(*Erstatningsprisen fastlægges og offentliggøres hvert år omkring 1. marts. I denne beregning er erstatningsprisen 118 kr. pr. ha. Beløbet er udregnet ud fra en dækningsgrad på 80%, dvs. landmanden i dette tilfælde har valgt at have 20% som egen risiko. Prisen for forsikringen er modregnet.)

I det ovenstående tilfælde ville en kunde med en afgrødeforsikring altså få 2714 kr. udbetalt pr. ha., hvorimod forsikringen koster 148 kr. pr. ha om året.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)