Våbendebatten: Kriminelle er mere bange for bevæbnede ofre end for politiet

Debatindlæg på 24NYT er alene udtryk for forfatterens holdning.

[DEBAT] Forskning; Kriminelle er mere bange for bevæbnede borgere end for politiet.

Kommentar af Nicolai Sennels, autoriseret psykolog, forfatter, og formand for Interesseorganisationen Ret Til Forsvar.

nicolai sennels
Nicolai Sennels (f. 1976)

En række vestlige lande har gjort det lovligt for borgerne at bære pistol til selvforsvar.

I Israel og en række EU-lande, herunder Estland, Letland, Litauen, Tjekkiet og Italien, kan vandelsgodkendte borgere, der består en skydeuddannelse, bære pistol til selvforsvar.

Forskningen viser, at en sådan våbenpolitik mindsker kriminalitet generelt og styrker den enkeltes personlige sikkerhed.

Skræmmer kriminelle

De amerikanske forskere James D. Wright og Peter H. Rossi har interviewet dømte kriminelle.

Interviews med 1874 fængselsfanger, der hver udfyldte et 75 sider langt spørgeskema, afslørede en række interessante detaljer om deres erfaringer og tankegang i et land – USA – hvor lovlydige borgere har ret til at bruge skydevåben til selvforsvar:

“En tredjedel af fangerne sagde, at de ‘jævnligt’ eller ‘ofte’ var bekymrede over risikoen for at blive skudt af et offer. 56 procent var enige i, at kriminelle vil undgå et offer, de ved er bevæbnet. 74 procent er enige i, at indbrudstyve ofte undgår huse, hvor beboerne er hjemme, af frygt for at blive skudt. … 34 procent af fangerne havde oplevet at blive skræmt væk, skudt på, såret eller blive taget til fange af et bevæbnet offer. 39 procent havde på et tidspunkt besluttet at undlade en kriminel handling, fordi de frygtede, at offeret var bevæbnet”, viser de forskernes resultater.

LÆS OGSÅ:  Udlændinge låser 87- og 90-årige damer inde – politiet beder om hjælp

Færre hjemmerøverier

Lovlydige borgeres ret til at bevæbne sig viser sig også effektivt mod hjemmerøverier:

“Næsten halvdelen af indbrud i Canada og Storbritannien, begge lande har stramme våbenlove, sker mens beboerne er hjemme. Til sammenligning sker kun 13 procent af indbrud i USA, hvor våbenloven er mere liberal, mens beboerne er hjemme. Dette stemmer overens med forskning blandt dømte fanger, der viser, at kriminelle i USA er mere bekymret over bevæbnede ofre end over at løbe ind i politiet. Frygten for bevæbnede ofre betyder, at indbrudstyve i USA bruger mere tid end indbrudstyve i andre lande på at observere et hus, førend de beslutter om de vil bryde ind. En del (amerikanske) fanger i undersøgelsen fortalte, at de af samme grund undgår indbrud om natten, fordi ‘så bliver man skudt’”, fremgår det af fangernes besvarelser i James D. Wright og Peter H. Rossis undersøgelse.

Fra 2007 til 2015 steg antallet af personer i USA med ret til skjult at bære skydevåben til selvforsvar med 190 procent. I samme tidsrum faldt antallet af mord med 16 procent og vold faldt med 18 procent. Flere lovlige våben i lovlydiges hænder giver mindre kriminalitet. Dér hvor kriminaliteten er højest i USA, er hvor der er meget multikultur – ligesom det tilsyneladende er tilfældet i Danmark.

Vil man have mindre kriminalitet skal man lempe våbenloven og begrænse multikultur. Desværre ønsker næsten samtlige politikere i folketinget en politik, som fører til det modsatte. Endnu.

LÆS OGSÅ:  Stor aktion mod rockerklub

Tillad våben til selvforsvar

Interesseorganisationen Ret Til Forsvar arbejder for, at statsborgere over 25 år, der kan vandelsgodkendes på niveau med politibetjente, består en omfattende skydeuddannelse og jævnlige skydeprøver, får ret til at bære pistol til selvforsvar. Dette er en velafprøvet model, som allerede med stor succes sorterer “uheldige elementer” fra ikke kun hos politiet, men også i Forsvaret (herunder Hjemmeværnet) og blandt Danmarks hundredtusinder af jægere og sportsskytter.

Den nuværende, alt for stramme våbenlov, virker stik mod hensigten: Den afvæbner de lovlydige, men ikke kriminelle og terrorister.

Det måske dårligste argument mod retten til at bevæbne sig til selvforsvar, er påstanden om, at det vil gøre det lettere for kriminelle at få fat i våben.

For det første kan kriminelle allerede nu meget let få fat i et våben, om ikke andet så en kniv. Med over 1 milliard pistoler og rifler globalt er der nok at tage af. Den stramme våbenlov afskrækker dem heller ikke fra at bruge dem: Antallet af skyderier er steget i samme periode, som våbenloven er blevet strammet gentagne gange, og antallet af domme for overtrædelse af våbenloven er fordoblet de seneste 10 år. Østjyllands politi fandt 24 våben, da de i løbet af en uge visiterede 120 personer.

For det andet vil vi hurtigt ryge tilbage til stenalderen – før mennesket tæmmede ilden – hvis vi forbyder alt, der kan udnyttes af kriminelle eller terrorister.

LÆS OGSÅ:  Denne 63-årige efterlyses for drab

For det tredje, og vigtigst: Hverken på gaden eller i politik må det være de kriminelle, der sætter grænsen for lovlydige borgeres friheder, rettigheder og muligheder for personlig sikkerhed.

Hvad mener du? Bør lovlydige borgere i Danmark have lov til at bære våben til selvforsvar mod eksempelvis terrorister? Skriv din mening i kommentarfeltet herunder, og del gerne artiklen på Facebook.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)