Den grønne belægning som kommer af alger, er noget de fleste husejere gerne ser sig foruden. En ting er, at det ikke er særlig pænt med fliser, der er helt grønne, noget andet er, at fliserne kan blive meget glatte at gå på, når de er sat til med alger.
Kan alger forebygges eller undgås?
Når materialer er udendørs, er der en risiko for, at de rammes af alger. Alger kommer på de steder, hvor der er fugtigt og ofte skyggefuldt. I nogle tilfælde forsvinder algerne derfor også igen, når solen dukker frem og tørrer de angrebne overflader ud. Flere faktorer spiller ind på algernes vækst. En flise der har en tæt overflade og som tørres ud, når solen skinner, vil ikke rammes så ofte af alger som en mere porøs flise i skyggen. Fliserne bliver derfor også mere udsatte jo ældre de bliver. Så flisens overflade, alder og placerings har betydning for, hvor hurtigt den bliver grøn af alger. Man kan forebygge noget ved at undgå, at der er utætheder fra for eksempel tagrender mm. der vedvarende tilfører fugt til flisernes overflade og forhindrer at fliserne kan tørre.
Helt lukkede overflader angribes ikke i samme omfang. Vinduerne vil få et meget fint tyndt lag af alger, som regn og vind sørger for at rese væk, eller når vinduerne poleres.
Men sådan er det ikke på de porøse overflader eller åbne organiske overflader f.eks. træ.
Alger har usynlige sporer
Ligesom svampe udsender alger sporer gennem luften. Sporerne er mikroskopiske og kan derfor ikke ses med det blotte øje. De sætter sig på modtagelige overflader og giver sig til at vokse. De trives som sagt bedst i varme og fugtighed, men kan sagtens overleve kulde og tørke. Så snart betingelserne igen er gunstige, vil de sprede sig hurtigt igen.
Bekæmp algerne to gange årligt
Det er nødvendigt at fjerne algerne to gange årligt. Når frosten slutter om foråret og om efteråret, når de er på deres højeste. Du kan skrubbe synlige alger væk, men vil du ligeledes sporerne til livs, må du tage et algemiddel i brug.
Fjern algerne
Der er overordnet tre metoder, du kan gribe til for at fjerne alger fra dine fliser: Slibning, højtryksrens og algefjerner. Herunder gennemgår vi, hvordan det foregår, når du skal benytte dig af metoderne.
Slibning
Ved slibning benytter du grus eller sand som slibemiddel. Det mest effektive grus/sand er en 0-4 mm. som er renvasket og skarpkornet.
1. Du strøer grus/sand ud på fliserne
2. Med en stiv kost fejer du sandet rundt, så fliserne slibes
3. Du gentager fejningen de næste to uger
På den måde bliver du algerne kvit og får samtidigt fyldt fugerne op med grus/sand, hvilket også hæmmer væksten af ukrudt.
Højtryksrens
Du skal være varsom med højtryksrenseren. Hvis du bruger en vandstråle, der er for hård kan fliserne tage varigt skade. Der sker nemlig det, at den øverste del af flisens belægning, kan blive spulet af. Det gør flisen ru og porøs og dermed mere modtagelig for fremtidig algevækst og frostsprængninger. Vi anbefaler derfor ikke højtryksrens til fliser, men hvis du gerne vil prøve så sørg for at sprøjtevinklen ikke er mere end 30 grader, ellers kan du spule det fugesand væk, der er mellem fliserne. Man kan også købe en decideret terrasserenser, som kan monteres på højtryksspuleren og forhindre strålen i at være for hård. Hos de professionelle algerensere landet over, har de særlige terrasserensere, der kan klare et højere tryk, de er typisk lavet af stål.
Algefjerner
Ved brug af algefjerner skal du ofte vente på en tørvejrsdag, da de fleste produkter ikke kan benyttes i regnvejr. Sørg også for at vælge en algefjerner, der er miljøgodkendt, så du ikke skader miljøet mere end højst nødvendigt.
- Algefjerner påføres – enten skal den sprayes på eller opløses i vand og derefter vandes ud på fliserne
- Sørg for at vælge en periode med tørt vejr
- Algefjerneren skal ofte have tid til at virke
- Produktet skal herefter enten vaskes af eller skal skylles væk af regnen. Læs brugsanvisningen grundigt inden du går i gang, da det kan være forskelligt fra produkt til produkt.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)