Valg af studie efter 9. eller 10. klasser

Er du ved at være færdig med 9. eller 10. klasse, skal du til at overveje, hvilken vej du vil gå. Der er mange forskellige muligheder, og det kan være svært at finde ud af, hvad der er det rette for dig at vælge. Læs med her og hør mere om dine muligheder ved at vælge gymnasiet eller HF efter folkeskolen eller 10. klasse.

Det almene gymnasium eller HF

En af dine muligheder, når du står og er færdig med 9. eller 10. klasse, er at tage på det almene gymnasium, som man også kalder STX. STX tager 3 år, og når du har gennemført de tre år, så vil du have adgang til universitet og andre videregående uddannelser. Hvis du går i 10. klasse har du også mulighed for at tage en HF i stedet for STX. En HF tager kun 2 år, og giver ligeledes adgang til videregående uddannelse. HF er mere målrettet dig, der gerne vil læse videre på en professionshøjskole eller erhvervsakademi, men hvis du vælger en udvidet fagpakke, kan du også sagtens læse videre på universitet.

Uanset om du vælger HF, det almene gymnasium eller et helt tredje slags gymnasium, vil du få SU under uddannelsen, når du er fyldt 18 år.

 Forskellige retningslinjer på gymnasiet

Når du vælger STX eller HF kan du vælge mellem flere forskellige studieretninger. Der findes både store og små gymnasier rundt omkring i Danmark, og de fleste gymnasier har nogenlunde samme retningslinjer, du kan vælge mellem. På Vejen Gymnasium kan du fx vælge mellem:

  • Musik/sproglig, musisk/matematisk
  • Naturvidenskabelig
  • Samfundsvidenskabelig
  • Sproglig

Vælger du i stedet HF på Vejen Gymnasium og HF kan de tilbyde dig 3 forskellige fagpakker, herunder:

  • Pædagogik og undervisning
  • Sundhed, politi og forsvar
  • Handel og kommunikation

Undervisningen 

Når du begynder på gymnasiet eller HF kan det hele virke stort og nyt, men undervisningen minder meget om den undervisning, du kender fra folkeskolen. Der vil både være klassisk tavleundervisning, selvstændigt arbejde og gruppearbejde – præcis som du kender det. På gymnasiet vil du dog også komme ud for at skulle skrive større opgaver i både grupper og på egen hånd.

Sociale arrangementer på gymnasium og HF

Det kan være hårdt at gå på gymnasium eller HF, og ud over at du skal lære en masse nye ting fagligt, skal du også lære en masse nye mennesker og en helt ny skole at kende. Alle gymnasier har forskellige udvalg, projekter og aktiviteter lige fra elevrådsmøder, frivillige organisationer, idrætsdage, skolekomedier og fester. De mange sociale ting gør hverdagen lidt sjovere, og sørger for, at alt ikke kommer til at handle om det faglige.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)