Vestens slukørede retræte fra Muslimistan

Af Lars Hedegaard.

Mandag var sorgens dag på DR og TV2. Efter 20 års forsøg på at nedkæmpe talebanerne i Afghanistan må Vesten erkende, at det hele har været forgæves.

Talebanerne trænger frem med stor hast, og det sikkerhedsapparat, som USA, Danmark og andre vestmagter har opbygget i dyre domme, synes ude af stand til at stå imod. På Deadline må en konsulent fra Forsvarsakademiet erkende, at alt, hvad Vesten har prøvet at udrette, har en udløbsdato. Tyve års krig er endt med et nederlag.

Hertil er der mange grunde, sagde konsulenten, som dog undlod at nævne den vigtigste, nemlig at Afghanistan er 100 pct. muslimsk, og at islam står for det stik modsatte af Vestens drømmesyner om frihed, demokrati og retsstat – hvormed den amerikanske præsident og danske statsministre begrundede deres krigsindsats.

Det er tydeligvis kommet bag på de vestlige ledere, at der findes mennesker, som ikke vil vide af frihed og demokrati, men har Koranen som højeste autoritet. Ligesom danske politikere, medier og eksperter ikke kan forstå, at 77 pct. af herboende muslimer hellere vil have sharia end frihed, og derfor bliver ved med at tale om “integration”.

En kender af Tunesien, hvor det berømte ”arabiske forår” startede for 11 år siden, kunne fortælle, at det kom der heller ikke noget ud af.

Hvad får vestlige politikere, medier og eksperter til at tro, at alle verdens mennesker vil det samme som os? Og at de bare skal have lidt økonomisk eller militær hjælp for at nå op på vores niveau?

Det fik jeg lejlighed til at spørge den vestlige islamforsknings store gamle mand, Bernard Lewis, om, da jeg i 2014 kørte i taxa med ham i Princeton. Jeg vidste, at han havde været med til at tilråde præsident George W. Bush at gå i krig mod Saddam Husseins styre i Irak.

Syntes han, det havde været en succes? Nej, sagde Lewis, men det skyldtes, at opgaven var grebet forkert an. Årsagen var altså ikke, at ambitionen om at påtvinge et muslimsk land vestlige normer er håbløs.

Efter årtiers mellemøstlige krigseventyr burde vestlige ledere have forstået, hvad islam går ud på, men det har de tydeligvis ikke.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)