Teknologisk Institut henter som de første den firbenede Spot til test i Danmark.
Med sine lange ben og hundelignende bevægelser er den første firbenede robot kommet til Danmark. Teknologisk Institut har netop modtaget to eksemplarer af robotten Spot fra den amerikanske robotvirksomhed Boston Dynamics. Teknologisk Institut skal nu i gang med at afsøge, hvordan man kan udnytte de terrængående robotter i Danmark.
– I modsætning til de rullende robotter på hjul, som vi hidtil har set, så kan Spot med sine fire ben bevæge sig rundt på steder, hvor andre robotter ikke kan komme. Spot kan for eksempel bevæge sig rundt på meget ujævnt terræn, gå på trapper og begive sig ind i små rum, fortæller centerchef ved Teknologisk Institut, Kurt Nielsen.
– Den her teknologi har nogle brede anvendelsesmuligheder og kan åbne op for, at vi kan udnytte robotter i brancher, hvor vi i dag ikke ser dem. Det kan være at udnytte robotterne, hvor mennesker udfører nedslidende eller gentagne opgaver, eller hvor det ligefrem er farligt for mennesker at bevæge sig. Det er dét potentiale, vi gerne vil teste og demonstrere, og hvor vi skal finde ud af, hvor den kan skabe mest værdi, tilføjer han.
Blandt de første praktiske tests af den firbenede robot vil Teknologisk Institut afsøge, om robotten kan være med til at hjælpe det danske beredskab med en hurtigere, mere grundig og mere sikker indsats, efter en brand er blevet slukket i en bygning.
Spots første opgave
Når en brand er delvist slukket, har beredskabet rundt omkring i Danmark ofte brug for at sende mandskab ind i de udbrændte bygninger. De skal blandt andet indsamle oplysninger om, hvorvidt branden er helt slukket, om der er nedstyrtningsfarer og ofte også, om der er nogle andre fareelementer inde i bygningen.
– Når man er i vores branche, er der mange risici. Vi sender jo vores medarbejdere ind steder, hvor andre mennesker normalt løber ud eller væk fra. Så hvis vi kan få robotter til at gøre det risikofyldte arbejde i stedet for os, så er det i den grad værd at afsøge muligheden, fortæller Casper Christensen, der er operativ chef ved Trekant Brand.
– Den kan være nogle steder, hvor vi ikke kan være. Den kan for eksempel være i nogle giftige miljøer, hvor den kan skaffe nogle informationer, hvor vi ville have meget svært ved at sende mandskab ind.
Mere end bare en hund
Spot er en professionel servicerobot – et marked, som International Federation of Robotics (IFR) forventer vil tredoble i løbet af de næste tre år med en årlig vækst på 41 procent i årene 2020 til 2022.
Spot er udviklet af det amerikanske firma Boston Dynamics. Teknologisk Institut vil ved blandt andet at tilføje yderligere kamera- og sensorteknologier udvikle specifikke løsninger, så robotten kan gøre mest nytte.
Spot er allerede udstyret med kameraer på hele kroppen, så operatørerne kan se hele vejen rundt om sig selv. Derudover har Spot indbyggede sensorer, så den ikke løber direkte ind i mennesker eller ting, og den kan navigere i ujævnt terræn.
Robotten kan bære omkring 14 kilo, mens den stadig kan bevæge sig med 1,6 meter i sekundet. Robotten kan udstyres med en gribearm og ekstra kamerateknologi til brug ved særlige inspektionsopgaver. Den kan også udstyres med termisk kamera, som blandt andet kunne hjælpe under beredskabets arbejde.
Flere potentialer
Men det er ikke kun beredskabet, der kan have glæde af en firbenet robot som Spot og de teknologier, som Teknologisk Institut kan tilføre robotten.
– Der er nogle forskellige scenarier, hvor den her robot potentielt kunne gøre en forskel. Der er blandt andet det scenarie, som vi kigger på i dag, hvor den kan bevæge sig ind steder, hvor det potentielt kan være farligt for mennesker. Men den kan muligvis også gøre en forskel ude på arbejdspladsen, hvor der potentielt set kan være noget nedslidende arbejde, som vi kan bruge robotten til at udføre i stedet for medarbejderne, fortæller Kurt Nielsen.
Teknologisk Institut skal i løbet af det næste år undersøge mange forskellige muligheder for robottypens formåen.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)