30-årig tiltalt for at hjælpe Islamisk Stat

Af Jens Fuglsang Edelholt

En 30-årig mand er af Statsadvokaten i Viborg blevet tiltalt for at hjælpe terrororganisationen Islamisk Stat og for forsøg på at yde økonomisk støtte til Islamisk Stat i udlandet.

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod en 30-årig mand for at fremme virksomheden for en terrororganisation, billigelse af terror og forsøg på terrorfinansiering.

Det oplyser vicestatsadvokat Torben Thygesen fra Statsadvokaten i Viborg, efter at justitsministeren har tiltrådt en indstilling fra anklagemyndigheden om at rejse tiltale for overtrædelse af blandt andet straffelovens § 114 e, 1. pkt., og § 114 b, stk. 1, nr. 1.

Den 30-årige blev anholdt på Fyn den 11. december 2019, og han blev varetægtsfængslet dagen efter. Samtidig med anholdelsen skete der anholdelse af flere andre personer blandt andet i København, og i alt seks personer er blevet varetægtsfængslet i forbindelse med aktionen i december 2019. Der er dog ikke påvist en direkte sammenhæng mellem sagen fra Fyn og sagen mod de øvrige anholdte, og sagerne behandles hver for sig.

»Der er tale om en alvorlig sag. Manden er bl.a. tiltalt for at have indsamlet og delt vejledninger i fremstilling af gift og bomber, vejledninger i håndtering af våben og i udførelse af angreb, samt vejledninger i hvordan man på internettet kan holde sig skjult for politiet. Det er anklagemyndighedens opfattelse, at tiltalte, ved at indsamle og dele materialet, har sikret tilgængelighed af materialet for Islamisk Stat og dens sympatisører og dermed hjulpet en terrororganisation. Samtidig har han rådgivet eller forsøgt at rådgive personer, der har til hensigt at begå terror,« siger Torben Thygesen.

LÆS OGSÅ:  Bør DR producere en muslimsk TV-familiesaga?

Manden er desuden tiltalt for offentligt at billige terrorhandlinger samt for forsøg på at skaffe penge til Islamisk Stat i Libyen og Mali.

Konkret er manden tiltalt efter straffelovens § 114 e, 1. pkt., jf. til dels § 21, stk. 1, og § 136, stk. 2, jf. til dels § 21, stk. 1, samt § 114 b, stk. 1, nr. 1, jf. § 21, stk. 1.

Straffesagen vil blive ført ved Retten i Odense under medvirken af domsmænd.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)