Danmark har en overproduktion af ph.d.’ere, som skyldes, at universiteterne har stærke økonomiske incitamenter til at tiltrække ph.d.-studerende, skriver prof. Ole P. Kristensen i Berlingske.
”I 2001 startede 1.124 på en ph.d.-uddannelse, det tal eksploderede til 2.577 i 2020. Ph.d. er en forskeruddannelse. Man kan spørge sig selv, om der er nok forskertalent og ambition til at understøtte de tal? Der er formentlig mange, der ikke bliver forskere, og derfor er overuddannet.
Der uddannes bl.a. alt for mange ph.d.’ere i sundhedsvæsenet. Det gælder både for læger og sygeplejersker, som i årevis trækkes ud af behandling og pleje af patienter, uden at det giver nogen særlig efterfølgende gevinst for deres virke i sundhedsvæsnet. Men det er måske behageligt i nogle år at være fri for patienter og skæve arbejdstider og i stedet hygge sig med forskning af beskeden værdi for patienterne. Det er en dårlig anvendelse af ressourcerne i et presset sundhedsvæsen, men problemet er ikke indskrænket til sundhedsvæsenet”.
24NYT: Optaget til ph.d.-uddannelserne er eksploderet i de senere år. Det er en alvorlig fejlinvestering både ud fra et udbuds- og et efterspørgselssynspunkt. Ph.d.-uddannelsen bør nemlig være særdeles elitær, men der er næppe talent og energi nok til stede blandt de nyuddannede danske kandidater til at understøtte væksten i optaget. Læs mere her.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)