Bill Maher lyttede ikke til de skøre


Hver uge tager 24NYT temperaturen på ytringsfriheden både i og udenfor Danmark. Medlemmer af Trykkefrihedsselskabets ledelse skriver på skift om aktuelle emner, hvor det frie ord er sat på prøve.


 

“Problemet med vores selvretfærdigt venstreorienterede venner er ikke, at de ingenting ved. De ved bare en masse ting, der ikke passer.” 

Af Peter Andreas Fog

Det er et at den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagans mange klare observationer. Men der ligger også en fælde i udsagnet, for hvorledes ved man, at det er en selv, der har ret? Svaret er selvfølgelig, at man må derhen hvor meninger brydes, hen på ideernes markedsplads. Hvis man interesserer sig for politik og samfundsforhold, kan man ikke forlade sig på sit traditionelle avisabonnement og sin favorit tv-kanal. Hvis man gør, ender man let som Bill Maher.

 

Bill Maher er en legendarisk amerikansk komiker, talkshow-vært, forfatter og politisk kommentator, der i årtier har svunget krabasken over primært konservative og kristne, for disses stivstikkeri og dogmatik. Maher har dog holdt sin ideologiske sti så nogenlunde ren, og er ikke flyttet med zeitgeist, hvorfor han de senere år har hudflettet venstrefløjens dyrkelse af identitetspolitik og woke-isme. Han er således den eneste venstreorienterede talkshow-vært på amerikansk tv, der evner at se til begge sider.

 

Han har på sit show Real Time with Bill Maher haft den religionskritiske ateist, Sam Harris som gæst, inden denne mistede kontrollen med sin alkoholisme, for at kritisere islams grundprincipper, til skuespilleren Ben Afflecks store frustration. Jordan Peterson, der præsenterede sin bog 12 Leveregler, efter det famøse ‘hummer interview’. Den konservative debattør og forfatter Ann Coulter, der brugte anledningen til at spå Donald Trump, som den næste præsident (et udsagn, der har ført til adskillige youtube-kavalkader, der hånede de overlejrede medier på baggrund af det overraskende valg i 2016). Den politiske filosof og skaberen af Dilbert, Scott Adams. Og hver gang, har han været interesseret i deres modsatte synspunkter.

LÆS OGSÅ:  Dem, der vogter vogterne

 

Mahers evne til at hudflette samtiden bunder selvfølgelig i et veludviklet intellekt, høj arbejdsmoral og en levende interesse for det samfund, der omgiver ham. Men det er tilsyneladende også hæmmet af arrogance, der nærmer sig det parodiske. Han holder efter eget udsagn kun et par aviser og ser kun enkelte tv-kanaler, fordi han åbenbart mener sig intelligent nok til at kunne regne det hele ud.

 

Men de klassiske mediehuse i USA er ikke levedygtige på ideernes markedsplads. Og Maher og hans stab af forfattere forlod sig på deres fortællinger. Og så videreformidlede Maher disse fortællinger med svirp, ironi og ofte selvfed sarkasme til hans publikum, der åbenbart forlod sig på Maher for at forstå det samfund, der omgiver dem. Det virkede næsten for let for ham, for det var et selvbekræftende univers.

 

Mahers politiske boble har længe været et syn at beskue, så mageløst at man ind imellem mistænkte ham for at være en kynisk, men fremragende forretningsmand, der gav publikum, hvad publikum ville have. Og de ville åbenbart have en fortælling om, at de var bedre end deres naboer. “En gang til (USA) er et idiotisk land med idotiske mennesker, som ikke følger med” og “Åh Amerika, jeg kunne aldrig forlade dig. Du er ligesom min hund, dum som en dør men du får mig til at grine” er citater, der beskriver en del af hans ophøjede selvbillede.

 

“Du tror det er løgn” skrev Norm McDonald “Bill Maher giver os løsningerne på alle vores problemer – GRATIS!” Og så var det, at Maher tog på en turne på de højreorienterede medier, for at promovere sin seneste bog, der forklarede verdens sande tilstand, set gennem Mahers briller.

LÆS OGSÅ:  NPR er en advarsel til DR

 

Bogen “Hvad denne komiker har sagt, vil chokere dig” er et opgør med, hvad Maher kalder ‘idag-ismen’, at alting ses igennem det herskendes zeitgeist briller. Men ak, trods Mahers høje intelligens og vittige hoved, afslørede han en svimlende uvidenhed.

 

Maher gæstede den uafhængige journalist Megyn Kelly og her kaldte Kelly tidligere præsidentkandidat Hillary Clinton for ‘den oprindelige valgbenægter’ – et forfærdeligt begreb som medierne har forurenet offentligheden med. Maher, overrasket over at nogen ville påstå noget sådan, benægtede på det skarpeste. “Først og fremmest kom hun frem, før Solen stod op og erkendte sit nederlag til Trump” skød han tilbage, men Kelly insisterede “hun brugte de næste 4 år på at kalde Trump for en illegitim præsident!” Det benægtede Maher også og udbad sig et specifikt citat, til hvilket Kelly svarede: “Hun sagde lige præcis det, rent ud, gentagne gange!” Mahers efterfølgende pinagtige forsøg på at redde ansigt har jeg ikke haft nogen glæde ved at se – gentagne gange. Men herunder kan man se Demokrater, med Hillary Clinton i spidsen, benægte Trumps valgsejr i 2016

 

https://x.com/RNCResearch/status/1655294898294202374

 

En mindre detalje er, at Hillary Clinton ikke kom frem før Solen stod op, dengang i 2016, og erkendte sit nederlag. Den opgave blev overladt til valgkamps-strategen John Podesta, da Clinton, ifølge flere kilder, var inkapabel grundet druk. “Chardonnay hjalp!” erklærede hun senere.

LÆS OGSÅ:  De anstændige og de fremmede

 

Men Maher havde flere fejlopfattelser af virkeligheden, blandt andet, hvad der skete under optøjerne på Capitol 6. januar 2021. Mest overraskende var han overbevist om, at flere betjente var blevet dræbt. Den eneste, der blev dræbt, var en 35 kvinde, der vejede 56 kilo, som blev skudt på klods hold af en sikkerhedsvagt. 4 andre demonstranter døde også, to af slagtilfælde, muligvis udløst af det meget tåregas, der var i luften, samt chock-granater, der rundhåndet blev skudt ind i mængden.

 

Som Dantes helvede har flere cirkler, gæstede Bill Maher også MSNBCs The View og her var ham, der repræsenterede virkeligheden og den kritiske tanke. Han sagde han blandt andet at han var så gammel at han kunne huske dengang, det var de konservative, der hadede jøderne og skosede venstrefløjen for at sympatisere med Hamas. Tænk at blive realitetskorrigeret af en mand, der for nylig bortforklarede Trumps formue med, at han bare “havde været heldig hele livet!”

 

Bill Mahers eksempel tjener som et godt eksempel på, hvorfor det er vigtigt at lytte til dissens. Vi skal høre på de skøre, skrev Jannich Kofoed, for vi er selv de skøre, oftere end vi selv tror. Da The Views Joy Behar påstår, at den røde MAGA kasket svarer til at bære et nazistisk Swastika, maner Maher til besindighed. “Du kan hade Donald Trump, men du kan ikke hade halvdelen af befolkningen, der kan lide Donald Trump!” Vise ord, Bill, vise ord!

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)