Danmark bliver mere og mere illiberal

Tænketanken Justitia har siden 2014 årligt undersøgt udviklingen, og hvert eneste år har konklusionen været, at retssikkerheden er blevet forringet. Og 2023 var således ingen undtagelse, skriver Berlingske.

”Retssikkerheden i Danmark er blevet forringet, og danskernes grundlæggende rettigheder er blevet indskrænket i 2023. Antallet af tiltag, som udhuler den danske retsstat, bliver både hyppigere og mere voldsomme. Justitias årsrapport nævner en lang række problemer, herunder koranloven, fejlbehæftede ejendomsvurderinger, begrænsninger i klageadgangen, lange ventetider ved domstolene, mere overvågning, øget brug af varetægtsfængsling og øgede muligheder for tvangsadoptioner.

De nye foreløbige ejendomsvurderinger for boligejere samt den begrænsede klageadgang er store retssikkerhedsmæssige problemer. ’Man indfører ny teknologi, der bygger på fejlbehæftede data og samtidig forringer boligejernes væsentligste retssikkerhedsgaranti, klageadgangen’, siger Birgitte Arent Eiriksson, direktør i Justitia.

Direktøren har en fortid i Justitsministeriet og har bemærket, hvordan Christiansborg og embedsværket over tid er begyndt at tage mindre hensyn til danskernes retssikkerhed og rettigheder i lovgivningsarbejdet”.

24NYT: I Danmark er det en udbredt opfattelse, at problemer med overholdelse af retsstatens principper kun findes i de østeuropæiske EU-lande, primært i Polen og Ungarn. Problemer med overholdelse af retsstatens principper finder man imidlertid i hele EU, og ikke mindst i Danmark. Det kan du læse mere om her.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)