Dansk økonomi er et kalket lig

Dansk økonomi står stærkt, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen og økonomiminister Stephanie Lose. Det er rigtigt, at beskæftigelsen er høj, der er overskud på de offentlige finanser og inflationen er på vej ned, men er der i virkeligheden ikke tale om et kalket lig, spørger Ole P. Kristensen i Berlingske.

”De seneste to kvartaler er BNP faldet. Ikke nok med det, den danske økonomi er samlet ikke vokset i hele to år. Bekymringen bør stige til alarmerende højder, fordi beskæftigelsen er steget med 90.000 i de to år uden vækst. Der er noget galt med en økonomi, hvor en øget beskæftigelse på 90.000 ikke medfører en øget værdiskabelse. Har de mange ekstra beskæftigede ikke lavet noget? Det har de nok, men det er uomgængeligt, at værdiskabelsen pr. beskæftiget er faldet.

Statsminister Mette Frederiksens nye valuta i dansk politik er arbejdskraft, men de sidste to års udvikling illustrerer, at mere arbejdskraft ikke nytter noget, hvis den ikke bliver anvendt fornuftigt. To års udvikling med stigning i beskæftigelsen, men stagnerende BNP, dækker over et fald i produktiviteten.

Regeringens positive vurdering af dansk økonomi er baseret på en noget overfladisk analyse, hvor dybere og mere langsigtede strukturelle problemer bliver overset”.

 24NYT: Danmarks hemmelige vækstkrise, som ingen politikere synes at ville tale om, har varet mere end to årtier. Den danske vækst er trods jobfesten en af de svageste blandt EU-landene. Vedvarende lav vækst betyder, at danskerne vil få lavere fremgang i levestandard. Lav vækst vil det lange løb få langt større negativ betydning for de kommende generationer af danskere end for stor gæld. Læs mere her og her.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)