Dansk Teaters 300 års jubilæum fejres med Jeppe på Charlottenlund Slot

Bellevue Teatret og Edora genopliver Danmarkshistorien med total-teater i Charlottenlund Slot og Slotshave. De næste to uger vil teatergængere og skoleklasser spise som 1700-tallets bønder i det grønne og gå fra mudder og grise til brokade og pudderparykker i baronens soveværelse på slottet.

Der var engang, hvor Charlottenlund Slotspark dannede ramme om musik og sang for offentligheden. I den kommende weekend genfortrylles det gamle kongeslot og slotshaven med Bellevue Teatrets opsætning af Jeppe på Charlottenlund Slot i anledning af Dansk Teaters 300 år: Med grise, heste og kareter og en kæmpe himmelseng i Riddersalen.

Publikum vil opleve Holbergs jævne Jeppe, der bor i det lille gule hus ved søen i slotshaven, blive båret sovende op i slottets Riddersal for at blive lagt til rette i Baronens seng i en nyfortolkning af det gamle 1700-tals skuespil: Om voksen-mobning og social ulighed.

En forestilling der er vakt til live via et unikt kultur-kommercielt samarbejde mellem Edora, Bellevue Teatret, Den Gule Cottage og Frilandsmuseet.

Rollespil i slotshaven
Og med den banebrydende vandreforestilling kommer både skoleklasser og teatergængere helt tæt på skuespillerne og historien, når de selv spiser med ved bøndernes middagsbord i slotshaven og kommer på besøg i baronens soveværelse, fortæller teater-direktør Pia Jette Hansen om Holberg-stykket, der netop leger med sociale forskelle på høj og lav i 1700-tallets Danmark:

“Det er det første store kulturelle samarbejde mellem Charlottenlund Slot og Bellevue Teatret, hvor vi levendegør historien i slotshaven og for alvor åbner for betalende gæster. Det er helt i Holbergs ånd, men også vores egen tids ånd, når vi hører skolebørn sige, at de oplever vores forestilling som at være med i et computerspil”, fortæller Bellevue Teatrets direktør.

LÆS OGSÅ:  Radio Klassisk og Det Kongelige Teater indgår nyt samarbejde om radio- og podcastserie

For præcis 300 år siden
Jeppe på Charlottenlund Slot får premiere den 23. September, da Holberg netop på denne dag klokken 17:00 i 1722 lagde ord til de allerførste danske teaterreplikker på de skrå brædder herhjemme på Teatret i Lille Grønnegade i København.

Holbergs originale Jeppe på Bjerget blev opført samme efterår og har siden været en af Holbergs allermest spillede komedier – som altså nu får liv på Charlottenlund Slot.

Mere kultur på slottet
En enestående kulisse for Teaterdirektør Pia Jette Hansen fra Bellevue Teatret som sammen med it-direktør Mads Hedegaard fra Edora, der leder Charlottenlund Slot, har udviklet en vision for at åbne slot og slotshave op for kulturen:

“Vi er som it-selskab, der leverer software til det offentlige, meget priviligerede ved at have hovedsæde et sted med så betydelig en kulturarv. Det, mener vi, forpligter. Det er derfor vores vision de næste år at arbejde for at kunne genoplive 1800-tallets kulturelle brug af både slot og slotshave med respekt for naboer, fredninger og natur,” udtaler Mads Hedegaard.

Slottet åbner op
Charlottenlund Slot blev i 2017 istandsat af it huset Edora efter årtiers forfald og manglende vedligeholdelse under Danmarks Fiskeriundersøgelser.

I dag huser det gamle grundlovsslot nord for København et kontorhotel for større og mindre virksomheder, mens weekender og helligdage giver plads til alt fra private bryllupper til rundvisninger, koncerter og litteratursaloner.

LÆS OGSÅ:  Nordisk Teaterlaboratorium – Odin Teatret med streamingplan for de nysgerrige

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)