Derfor flytter danskerne til Costa del Sol


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Flere og flere danskere flytter fra Danmark præget af velfærdskriser, pessimisme og ikke mindst brandbeskatning til en tilværelse fyldt med sol og høj livskvalitet på Costa del Sol i den spanske Málaga-provins. At finde ud af, hvor man ønsker at tilbringe sit otium, er naturligvis en vigtig beslutning, der kræver research og planlægning. Man kan dog finde hjælp i International Living Magazine, som publicerer en liste over de bedste lande, man kan bo i som pensionist.

Kroatien anses for at være verdens bedste land målt på parametre som leveomkostninger og huslejepriser. Det ville dog ikke være mit førstevalg i betragtning af den ustabile politiske situation på Balkan samt Kroatiens geografiske nærhed til Ukraine og Rusland. Spanien er det næstbedste land at bo i på grund af landets middelhavsklima (320 solskinsdage om året), afslappede livsstil, høje livskvalitet, lave leveomkostninger, førsteklasses sundhedsydelser, lave kriminalitet og mange flyafgange til samtlige europæiske destinationer, herunder Danmark.

På Costa del Sol, der strækker sig fra Málaga til Estepona, bor der ca. 300.000 udlændinge fra næsten 150 forskellige lande, herunder ca. 30.000 danskere. Den unikke smeltedigel af kulturer og sprog skaber et spændende internationalt miljø, hvor man let knytter varige venskaber på tværs af nationaliteterne. Det er nemt for danskere, som er EU-borgere, at flytte til Spanien. Det eneste krav er, at man hos politiet bliver registreret som tilflytter. Og så er spansk ikke noget problem, da der tales engelsk alle vegne.

Det er svært at finde et sted med et større udvalg af aktivitets- og servicetilbud end Costa del Sol. By, strand, natur, golf, tennis, padel, vandsport, skisport i Sierra Nevada (2 timers kørsel fra Marbella), god vin og mad – listen er lang. Byer som Málaga, Marbella og Fuengirola vrimler med liv, også om vinteren. Vintersæsonen, som varer 2-3 måneder, kendetegnes ved, at det er koldt om morgenen og aftenen (+6-8C), mens der er ofte sol midt på dagen med temperaturer op til +20-21C. Altså dansk sommer midt på dagen i december, januar og februar.

Spanien er et af de sikreste lande i Europa med hele 83 ud af 100 point på World Safety Index. Landet har en relativt lav befolkningstæthed, et sikkert banksystem, stabil infrastruktur og kriminalitet, der er lavere end i Danmark. Man kan gå ud både dag og nat uden at bekymre sig i de fleste bydele og byer.

I de senere år har det britiske sundhedstidsskrift The Lancet rangeret Spaniens offentlige sundhedssystem som nr. 8 i verden ud af 195 lande. Det offentlige sundhedsvæsen er gratis for danske pensionister, som skal ansøge Udbetaling Danmark om en såkaldt S1-blanket, der giver danske borgere ret til sygehjælp efter de samme regler som spanske borgere. Adgangen til det offentlige sundhedsvæsen kan suppleres med en privat sundhedsforsikring, f.eks. hos forsikringsselskabet Sanitas, som koster ca. 140 euro om måneden.

Prisniveauet på Costa del Sol er langt lavere end det danske. Danske expats kan spare mange penge på mad, el/gas, transport, restauranter og mange andre udgifter. Bl.a. takket være 4 pct’s moms på fødevarer og 10 pct’s moms på tjenesteydelser. Danske pensioner beskattes ganske vist i Danmark, men som udlandsdansker med begrænset skattepligt slipper man for 15,3 pct.’s PAL-skat, der hvert år pålægges ens pensionsordning. Og sælger man aktier med gevinst, beskattes afkastet med kun 17-21 pct.

Hvis man sammenligner priserne med Danmark, er leveomkostningerne i Málaga-provinsen mellem 60-80 pct. af de danske. Ifølge onlineplatformen Numbeo, som også sammenligner leveomkostningerne i forskellige byer rundt om i verden, ville man f.eks. have brug for 5.007,20 euro i København for at opretholde den samme levestandard, som koster 3.200 euro i Málaga. Numbeo sammenligner omkostninger som husleje, el- og vand, offentlig transport, benzin, parkering, tøj, sport og fritidsaktiviteter, mad, husholdningsartikler og restaurantpriser.

Gode flyforbindelser fra Danmark, der er til at betale, og en kort rejsetid på ca. 3 timer og 40 minutter gør også Costa del Sol populær. Alle europæiske lavprisflyselskaber og de etablerede luftfartsselskaber har jævnlige flyvninger til Málagas lufthavn. Den stærke konkurrence gør, at man kan købe flybilletter til fornuftige priser. Dette giver familie og venner gode muligheder for at komme på besøg ofte.

Danskere, der køber en bolig i Sydspanien, får både livskvalitet og gode investeringer. Kan man få investering og det gode liv til at gå op i en højere enhed, bliver det næppe bedre. Boligpriserne steg markant i 2022 – særligt i Marbella Kommune, hvor de i gennemsnit steg med 19,9 pct. i 2022. Med så høje prisstigninger skiller Marbella sig markant ud fra alle andre byer – både på Costa del Sol og i det øvrige Spanien. På landsbasis er boligpriserne nemlig steget med 5,4 pct.

Køber man en bolig i Sydspanien, kan man regne med et lavt energiforbrug og en lav ejendomsskat. Energiforbruget i Sydspanien er peanuts set i forhold til, hvad det på årsbasis koster at opvarme en bolig i Danmark. Ejendomsskatten er også lav. For en ejerlejlighed på 170 kvm. betaler man 1.000-1.200 euro om året. På boligportalen idealista.es kan man se priser på leje- og ejerboliger på Costa del Sol.

Inden man starter sin boligsøgning, bør man gøre sig nogle tanker om, hvilken boligtype man er interesseret i, nybyg eller gensalg, hvad boligen skal bruges til (feriebolig, investering, udlejning eller helårsbolig), krav til størrelse, købspris, beliggenhed, infrastruktur mv. Det er også klogt at besøge Costa del Sol én eller to gange alene for at lave research og kortlægge områder, som lever op til ens behov og krav.

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at undgå de unge, smarte ejendomsmæglere og alliere sig med en erfaren og moden ejendomsmægler med indgående kendskab til Costa del Sol samt de krav, som skandinaviske kunder stiller. Og det er et problem hos de danske ejendomsmæglerfirmaer, idet disse satser på at rekruttere ejendomsmæglere, der både er uddannet i Danmark, er branchens bedste og har indgående kendskab til det spanske marked. Flere har erfaret, at det er meget svært at finde folk med netop dette mix af kompetencer.

Hvorom alting er: Ønsker man at tilbringe sit otium i et smørhul langt væk fra kriser, er Costa del Sol en oplagt mulighed. Mens Danmark er ramt af en storm af kriser – klimakrisen, energikrisen, migrationskrisen, sundhedskrisen, velfærdskrisen, trivselskrisen, tillidskrisen mv. – bobler Costa del Sol af livsglæde og livslyst. Der er ingen kriser hernede – kun liv og glade dage.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)