Don Juan

Det er gift for de menneskelige relationer, når alle følger deres egne behov og lyster. Det er afsættet for Operaens nye livtag med Mozarts berømte opera om Don Juan, der har premiere den 20. januar.

Foto: Camilla Winther

Den berømte fortælling om den store forfører Don Juan er udgangspunktet for operaen af samme navn, der udspiller sig i en verden, hvor de fleste følger deres egne behov og lyster med fatale konsekvenser for de menneskelige relationer de indgår i.

Et samfund, hvor alle i et selvrealiserende dødsridt jager deres eget potentiale og værner indædt om deres personlige grænseoverskridende frihed.

Instruktør og operachef John Fulljames’ nutidige iscenesættelse placerer Mozarts både mørke og morsomme opera på et moderne hotel. Et mikrokosmos af samfundet og et midlertidigt mødested, hvor det private bliver offentligt, inden der atter tjekkes ud i en strøm af fænomenal musik.

Mozarts opera Don Giovanni (Don Juan) var en af Søren Kierkegaards absolutte yndlingsforestillinger, som han ofte oplevede på Det Kongelige Teater, hvor den blev opført første gang i 1807 og spillede i stort set hver sæson frem til 1839.

For Kierkegaard var Don Juan en personificering af sanseligheden og den vilde impuls, der følger de naturlige drifter. Han så strengt taget ikke Don Juan som en kynisk kvindeforfører, men mere som et redskab for en universel sanselig kraft, der boede i ham. På samme måde som han også betragtede Mozarts musik som en utæmmet naturmagt.

LÆS OGSÅ:  Verdens første bevarede opera Orfeus

Den Kongelige Operas solistensemble mestrer både tragik og komik, og i Don Juan folder sangerne sig ud i hele følelsesspektret.

Den både frastødende og forførende Don Juan synges på skift af Palle Knudsen og Jens Søndergaard. Herre/tjener-parrets anden halvdel, den både fjollede og fornuftige Leporello, synges af Morten Staugaard og Kyungil Ko. Sine Bundgaard, der i 2020 modtog en Reumert for sin præstation som Elektra i Mozarts Idomeneo, synger rollen som den forsmåede Donna Elvira sammen med Elisabeth Jansson. Helten Don Ottavio fortolkes af tenorerne Jacob Skov Andersen og Jens Christian Tvilum.

Don Juan kan opleves i Operaen fra 20. januar – 3. juni.

Instruktør: John Fulljames
Co-iscenesættelse: Aylin Bozok
Dirigent: Julia Jones
Dirigent: Steven Moore
Scenograf: Dick Bird
Kostumedesign: Annemarie Woods
Koreograf: Maxine Braham
Lysdesign: Fabiana Piccioli
Videodesign: Will Duke
Video- og computerprogrammør: Dan Trenchard

Don Juan: Palle Knudsen/Jens Søndergaard
Kommandanten: Nicolai Elsberg/Levgen Orlov
Donna Anna: Clara Cecilie Thomsen/Mandy Fredrich
Don Ottavio: Jens Christian Tvilum/Jacob Skov Andersen
Donna Elvira: Sine Bundgaard/Elisabeth Jansson
Leporello: Morten Staugaard/Kyungil Ko
Masetto: Tomi Punkeri/Magnus Berg
Zerlina: Kari Dahl Nielsen/Eldrid Gorset

Don Juan er en co-produktion med Greek National Opera og Göteborgsoperan

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)