Dragsholm Slots spændende historie foldes ud

Historiker Vibeke Bodi har som den første gransket de mange historiske kilder, der kan fortælle om den store betydning slottet har haft i danmarkshistorien fra opførelsen i 1200-tallet til nutidens luksushotel. Slottet har lagt mure til alt fra fængsel til store fester, og hele historien foldes ud i bogen Dragsholm Slot i danmarkshistorien.

Som guide gennem mange år på Dragsholm Slot har Vibeke Bodi fået mange opfordringer til at skrive slottets historie ned. Opfordringerne har nu ført til en flot og gennemillustreret bog om Vestsjællands mest markante bygning fra middelalderen, der ligeledes er Danmarks ældste, verdslige bygning, der stadig er i brug. I dag som et slot, der drives som hotel og Michelin-restaurant.

Slottet har overlevet Grevens Fejde, Karl Gustav-krigene, Anden Verdenskrig og en brand i 2014. Det har været både palads og borg for en biskop, kongeslot og fængsel for adelige, samt sæde i et baroni. Murene har stået meget igennem, og bygningerne rummer et væld af fantastiske historier.

Dragsholm Slot i danmarkshistorien fortæller slottets lange bygningshistorie, men fokus er på slottets ejere, bisperne, lensmændene, Adeler-slægten og til sidst Bøttger-slægten.

Dragsholm har sat sit markante aftryk på mange historiske begivenheder, men det har også haft kulturhistorisk betydning. Roskildes bisper har benyttet slottet som administrativt centrum i en tid, hvor kirken spillede en stor rolle i Danmark.

Slægten Adeler fik Dragsholm ophøjet til et baroni og Georg Frederik Otto Zytphen Adeler var en særdeles initiativrig mand, der stod bag inddæmningen af Lammefjorden, som i dag er kendt for sine kartofler og mange andre lækre grøntsager, der bruges i mange restaurationer i Danmark. I 1937 overtog familien Bøttger slottet og driver det i dag som et internationalt kendt luksushotel, hvor restauranten har fået en Michelin-stjerne.

LÆS OGSÅ:  Indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2022

Vibeke Bodi har været lærer og har arbejdet mange år som skoleleder, før hun blev guide på Dragsholm Slot. I 2016 blev hun cand.mag. i historie fra Københavns Universitet. Hendes bachelorprojekt handlede om Bertha Adeler, den eneste kvinde, der har drevet Dragsholm godt med jordtilliggende. Specialet handlede om roskildebisperne i middelalderen, der ligeledes havde deres gang på Dragsholm. Med sin bog inviterer Vibeke Bodi alle med på en informativ tur rundt i Dragsholms historie.

Fakta om bogen:

Dragsholm Slot i danmarkshistorien
Forfatter: Vibeke Bodi
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740670189
Sidetal: 296
Vejl. pris: 299,95 kr.
Udgivelsesdato: 17. juni 2021

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)