Fra mine til museum: ny udstilling om Grønlands guld og rubiner på Designmuseum Danmark

På Grønlands nationaldag den 21. juni åbner Designmuseum Danmark en udstilling, som tager publikum med på en rejse tur/retur til Grønlands undergrund, der gemmer på både guld og rubiner. ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS følger de ædle metaller fra de brydes i minerne til de funkler som smykker eller kunstværker i museets montrer, men ser også nærmere på minedriftens indflydelse på naturen og det grønlandske samfund.

Kristine Kreutzmann, Asiaq, 2022. Courtesy kunstneren

Hvordan bliver tung, guldholdig bjergmasse til det ædleste metal, og hvordan bliver små røde sten til funklende rubiner i betagende smykker? Gennem et nøje kurateret udvalg af kunsthåndværk, kunstværker, geologisk materiale og kulturhistoriske genstande viser ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS guldet og rubinernes rejse fra mine til montre. Udstillingen giver et fascinerende indblik i den gigantiske, koordinerede arbejdsindsats, som går forud for smykker og genstande i ædle materialer og undersøger samtidig minedriftens indflydelse på det grønlandske samfund, og de spor som efterlades i den vilde, arktiske natur.


Smykker i grønlandsk guld og porcelæn klædt i rubinstøv

I udstillingssalene kan publikum opleve de kostbare materialer i deres rå form – som var de netop hentet op fra minens dyb – men også se det færdige resultat i form af smykker og genstande. Udstillingen viser blandt andet smykker med grønlandsk guld og smykkesten af guldsmed Nicolai Appel, hånddrejet porcelæn glaseret med grønlandsk rubinstøv af keramiker Kristine Kreutzmann og vævninger af indsamlet detonatortråd skabt af tekstildesigner og væver Astrid Skibsted Holm. Sammen med udstillingens kurator, antropolog Nathalia Brichet har Astrid Skibsted Holm til udstillingen skabt et stort vævet værk på 4×4 meter bundet sammen af detonatortråd og indsamlede genstande fra minerne.

LÆS OGSÅ:  Ung lærer har skrevet årets bedste bachelorprojekt

Kongeligt guld-diadem med grønlandske blomster
I udstillingen kan publikum også opleve Naasut diademet, som H.M. Dronningen modtog i gave fra det grønlandske folk i anledning af 40-års regentjubilæet i 2012Diademet er skabt i grønlandsk guld og brillanter af guldsmed Nicolai Appel og viser 17 grønlandske blomster – naasut betyder blomster på grønlandsk. Smykket udstilles kun sjældent.

H.M. Dronningen åbner ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS ved et lukket arrangement den 21. juni. Udstillingen åbner for offentligheden kl. 13 samme dag og kan opleves til og med den 30. december 2023. Udstillingen har tidligere været vist på Nationalmuseet i Nuuk i en mindre version, og er skabt i samarbejde med antropolog Nathalia Brichet, som også har kurateret udstillingen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)