Hvem siger, at Hamas ikke repræsenterer palæstinenserne?

Af Bassam Tawil –  Oprindeligt udgivet af Gatestone Institute.

Den amerikanske præsident Joe Biden har i adskillige erklæringer siden Hamas’ massakre i Israel den 7. oktober proklameret, at Hamas ikke repræsenterer hele det palæstinensiske folk. “Jeg tror, Israel forstår, at en betydelig andel af det palæstinensiske folk ikke deler Hamas’ og Hizbollahs synspunkter”, udtalte Biden i et interview med CBS.

Det palæstinensiske selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, har ikke fordømt de grusomheder, som Hamas begik den 7. oktober. Abbas’ tavshed er en larmende billigelse af den koldblodige massakre på hundredvis af israelere. Tag ikke fejl: Både Hamas og Abbas repræsenterer et flertal blandt palæstinenserne, hvis mål det er at myrde jøder og ødelægge Israel. På billedet ses Abbas (til højre) og Hamas-lederen Khaled Mashaal, der mødtes den 24. november 2011 i Kairo, Egypten, i et forsøg på “forsoning”. (Foto: Mohammed al-Hams/Khaled Mashaals kontor via Getty Images)

Bidens påstand blev gentaget af den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, der fortalte Jordans Kong Abdullah og det palæstinensiske selvstyres præsident, Mahmoud Abbas, at Hamas ikke repræsenterer det palæstinensiske folk. Ifølge en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet gav Blinken i en telefonsamtale med Abbas udtryk for “fortsat amerikansk støtte til det palæstinensiske folk og understregede, at terroristerne fra Hamas ikke repræsenterer palæstinensere eller deres legitime ønsker om selvbestemmelse, værdighed, frihed, sikkerhed og retfærdighed”.

Biden-regeringens udsagn om, at Hamas er en ubetydelig terrorgruppe, der ikke har mange palæstinenseres opbakning, er ikke alene usand, men også farlig. Påstanden står i modsætning til virkeligheden, der viser, at Hamas reelt repræsenterer en betydelig andel af palæstinenserne.

Denne ubekvemme virkelighed er baseret på meningsmålinger udført af Det Palæstinensiske Center for Forskning i Politik og Meningsmålinger (PSR) og resultaterne af valg til Det Lovgivende Palæstinensiske Råd, universitetsstuderendes råd og fagforeninger. Den er desuden baseret på massedemonstrationer med støtte til Hamas før og efter blodbadet den 7. oktober, hvor Hamas-terrorister myrdede mere end 1.400 israelere og sårede mere end 4.000.

Den seneste meningsmåling fra PSR, der blev offentliggjort sidste måned, viste, at hvis der i dag blev afholdt præsidentvalg, ville Hamas-lederen Ismail Haniyeh få 58% af stemmerne, mens Mahmoud Abbas kun ville få 37%. Hamas’ “væbnede kamp” (terror) mod Israel fik opbakning fra 58% af palæstinenserne, viste meningsmålingen. Lidt over en fjerdedel (27%) af palæstinenserne mener, at Hamas i dag bedst fortjener at repræsentere og lede det palæstinensiske folk, mens 24% mener, at Abbas’ Fatah (der regerer på Vestbredden) bedst fortjener det; 44% mener, at ingen af de to parter fortjener at repræsentere og lede dem.

LÆS OGSÅ:  Det er på tide at fortælle sandheden om det palæstinensiske problem

En anden PSR-meningsmåling, fra slutningen af juni måned, viste, at 66% af palæstinenserne mener, at Israel ikke kommer til at fejre sit 100-års jubilæum, og 51% mener, at det palæstinensiske folk vil kunne “genvinde Palæstina i fremtiden” (dvs. ødelægge Israel). Dette betyder, at et flertal af palæstinensere deler Hamas’ ønske om at ødelægge Israel, som det beskrives i terrorgruppens charter fra 1988. Meningsmålingen viste desuden, at 71% af palæstinenserne støtter dannelsen af bevæbnede grupper for at myrde israelere.

I løbet af de seneste par måneder har studerende med tilknytning til Hamas vundet valg ved to større palæstinensiske universiteter på Vestbredden. På An-Najah Universitet i Nablus fik Hamas’ Islamisk Blok et flertal på 40 sæder i studenterrådet, mens Abbas/Fatah-loyale sikrede sig 38 sæder. På Birzeit Universitet nær Ramallah, der er palæstinensernes de facto hovedstad, fik den Hamas-tilknyttede Islamisk Wafa Blok 25 sæder ud af studenterrådets 51 sæder. En Hamas-studentergruppe fik tidligere i år flertal på Den Palæstinensiske Polytekniske Læreanstalt i Hebron. Middle East Eye skriver:

“Valgene i Birzeit og An-Najah betragtes som retningsgivende for politikken på Vestbredden. Resultaterne af disse valg læses som en afspejling af det bredere palæstinensiske samfund, dets holdning til det palæstinensiske selvstyre og vælgernes orientering i forhold til fremtidige valg. Eftersom der ikke umiddelbart er udsigt til et palæstinensisk parlamentsvalg, betragtes meningsmålinger blandt studerende som en ‘test for at måle den offentlige mening’…”

I 2021 aflyste Abbas sine udskrevne valg til det palæstinensiske selvstyres præsidentembede og parlament, da han indså, at hans Fatah-fraktion så ud til at ville tabe til Hamas, som det skete ved parlamentsvalget i 2006. “Beslutningen om at aflyse valget stammede fra alle Fatah-fraktionernes bekymringer for at tabe til Hamas”, udtaler Ido Zelkovitz, der leder fakultetet for mellemøststudier ved Israels Jezreel Valley Academic College.

“Splittelsen inden for Fatah og de personlige rivaliseringer inden for partiets fraktioner stod i modsætning til Hamas’ samlede front forud for det planlagte valg. For at undgå at tabe ansigt valgte Abbas at udskyde valget og anklagede Israel for [angiveligt] at forhindre stemmeafgivelser ved at nægte Østjerusalems beboere adgang til at deltage.”

LÆS OGSÅ:  HENTET TIL DANMARK: Tre kvinder tiltales for at fremme Islamisk Stat

I 2006 vandt Hamas en større sejr, da dets repræsentanter vandt parlamentsvalget. Ud af Det Lovgivende Palæstinensiske Råds 132 sæder fik Hamas 76 sæder – 43 sæder gik til Fatah.

I modsætning til Biden og Blinken ved Abbas, at Hamas repræsenterer mange palæstinensere, og i modsætning til Biden og Blinken har Abbas set Hamas-tilhængernes demonstrationer på Vestbredden; herunder flere, der fandt sted få kilometer fra hans kontor i Ramallah i kølvandet på massakren den 7. oktober på israelere, deriblandt kvinder, børn og ældre. I modsætning til Biden og Blinken har Abbas også set utallige terrorgrupper tilknyttet Hamas, der er dukket op på Vestbredden i løbet af de seneste to år. Disse grupper, såsom Jenin-bataljonen og Løvernes Hule, er ansvarlige for at have myrdet og såret snesevis af israelere siden dette års begyndelse.

Abbas og hans embedsfolk forstår fuldt ud, at Hamas ikke er en ikkejordisk gruppe, der er landet fra Mars. “Hamas er en integreret del af det palæstinensiske folk”, udtalte han i 2014. En tidligere politiker for PLO, Hanan Ashrawi, har også anerkendt Hamas’ betydning for det palæstinensiske samfund:

“Hamas er en integreret del af det [palæstinensiske] folk, og det er en af folkets nationale og samfundsmæssige komponenter.”

Hvis det forholder sig, som Biden og Blinken siger, og Hamas ikke repræsenterer palæstinenserne, hvordan forklarer de så den kendsgerning, at hundredtusinder af palæstinensere sidste år deltog i grupperingens demonstration for at markere 35-året for dens grundlæggelse? Og hvordan forklarer de den kendsgerning, at hundredvis af palæstinensiske beboere i Gazastriben tilsluttede sig Hamas-terroristerne, der angreb de israelske lokalsamfund tæt på grænsen til Gazastriben?

Når Biden og Blinken erklærer, at Hamas ikke repræsenterer palæstinenserne, indebærer det, at Abbas og det palæstinensiske selvstyre er de sande og legitime repræsentanter for palæstinenserne. Den amerikanske præsident og hans udenrigsminister bør huske på, at Abbas nu befinder sig i det 18. år af sin 4-års periode i embedet. Abbas blev valgt i 2005, og palæstinenserne har ikke afholdt præsidentvalg siden da. Det er bemærkelsesværdigt, at den seneste meningsmåling fra PSR viste, at 78% af palæstinenserne ikke har tiltro til Abbas og vil have ham til at træde tilbage.

LÆS OGSÅ:  LEDER: DET EUROPÆISKE HYKLERI - I GÅR STOCKHOLM, I MORGEN ÅRHUS

Bidens regering fremsætter en usand påstand om, at de fleste palæstinensere modsætter sig Hamas, og at Abbas’ palæstinensiske selvstyre, som belønner terrorister, der myrder jøder, med månedlige stipendier, er en “fredspartner” for Israel. Det er en fuldstændig skævvridning af virkeligheden og repræsenterer ikke sandheden.

Abbas mindede for nylig alle om, at han er antisemit og holocaustbenægter. Abbas holdt den 24. august en tale ved et Fatah-møde i Ramallah og sagde:

“De siger, at Hitler dræbte jøderne, fordi de var jøder, og at Europa hadede jøderne, fordi de var jøder. Det er ikke rigtigt. Det blev tydeligt forklaret, at [europæerne] bekæmpede [jøderne] på grund af deres rolle i samfundet og ikke på grund af deres religion. [Europæerne] kæmpede mod disse folk på grund af deres samfundsmæssige rolle, som omfattede åger, penge og så videre.”

Hvornår kommer Biden og Blinken til at forstå, at der ikke er nogen forskel mellem de morderiske Hamas-ledere og den antisemitiske Abbas? Biden og Blinken ved naturligvis, at Abbas ikke har fordømt de grusomheder, som Hamas begik den 7. oktober. Abbas’ tavshed er en larmende billigelse af den koldblodige massakre på hundredvis af israelere. Tag ikke fejl: Både Hamas og Abbas repræsenterer et flertal blandt palæstinenserne, hvis mål det er at myrde jøder og ødelægge Israel.

Bassam Tawil er en arabisk muslim bosat i Mellemøsten.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)