Indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2022

Elísabet Jökulsdóttir er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2022 for romanen “Aprilsolskinskulde (Noget helt særligt) – En fortælling om kærlighed, vanvid og trøst”, der også blev tildelt den islandske litteraturpris for bedste roman 2020. Romanen udkommer nu på dansk, og dermed udkommer den prisvindende og anerkendte islandske forfatter for første gang i Danmark.

Elísabet Jökulsdóttir er indstillet til Nordisk Råds litterturpris 2022 for romanen “Aprilsolskinskulde”. Billedet er taget af hendes søn.

Védís, en ung, enlig mor, mister pludseligt sin far, og Aprilsolskinskulde følger hende gennem sorgen; den beskriver kærligheden, der kommer næsten lige så uventet som tabet af faren, og den begyndende rejse ind i et mentalt forvrænget univers – alt sammen i ét evighedsøjeblik.

Elísabet Jökulsdóttir giver Reykjavik og byens indbyggere et særligt skær gennem sin originale stil, som i Aprilsolskinskulde er glasklar og dyb, præget af lyrisk frihed og bevægelighed. Hun forstår at give husene liv og ånde, som var de et levende landskab; selv mellemrummene imellem dem får liv.

Hvad sker der mellem mennesker, når ordene svigter? Mister deres betydning? Når forbindelsen til sproget brister, hvad gør man så? ”… for verden ville ikke eksistere, hvis det ikke var for ordenes betydning, den ville smuldre, og så kan mennesket ikke leve i den” står der i romanen.

Elísabet Jökulsdóttir (f. 1958) har to gange vundet Kvindernes Litteraturpris i Island, været nomineret til Nordisk Råds litteraturpris i 2016 og igen i år. Prisen uddeles til november. Elísabet Jökulsdóttir har modtaget flere andre priser og udmærkelser for sit forfatterskab, og hun betegnes som en alsidig stilist, der har greb om mange forskellige stilarter fra det absurde til det realistiske. Forfatterskabet dækker også over flere genre: fagbøger, digtsamlinger og romaner. Alsidigheden kommer også til udtryk på andre måder. I 2016 stillede hun op til det islandske præsidentvalg med mottoet: ”Vi skal alle kigge noget mere på skyerne.”

LÆS OGSÅ:  Læs julehøjt - for unge og gamle, små og store

Fakta om bogen:

Forsiden til den danske udgave af den nominerede og prisvindende roman.

Titel: Aprilsolskinskulde
Forfatter: Elísabet Jökulsdóttir
Oversætter: Nanna Kalkar
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740673326
Sidetal: 168
Vejl. pris: 229,95 kr.
Udgivelsesdato: 1. marts 2022

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)