Kan du mærke det i øjne og næse? Nu er der græspollen i luften

En af de absolut største pollenplager har meldt sin ankomst. Men de kolde forårsmåneder varsler godt nyt for græspollen-allergikere. Astma-Allergi Danmark skyder i dag sæsonen for græs i gang. Lider du af græspollen-allergi, er det derfor tid til at mærke efter, om din behandling virker. Symptomerne kan nemlig være så belastende, at de spænder ben for et aktivt liv.

Op mod en million danskere lider af pollenallergi og dem, der reagerer på græs, kan se frem mod en weekend med de første græspollen i luften. Astma-Allergi Danmarks pollentælling har indenfor det sidste døgn registreret græs, og de næste par dages varslede lune vejr betyder, at græspollen-sæsonen nu officielt bliver skudt i gang. Det sker helt som forventet, da sæsonen for græspollen normalt begynder i slutningen af maj og slutter omkring september.

Der er tale om en blid sæsonstart i år, hvilket skyldes det kølige forårsvejr.

– Jo varmere vejret er i maj, desto flere græspollen bliver der dannet. Maj måned har været usædvanlig kold indtil nu, så det kolde forårsvejr er indtil videre godt nyt for folk med allergi over for græspollen. Det spiller dog også en vigtig rolle, hvordan vejret bliver i juni og juli, da varme sommerdage giver flere pollen end en våd og kold sommer, siger Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne i Astma‐Allergi Danmark.

Forhindrer pollenallergi dig i at have en aktiv hverdag?

LÆS OGSÅ:  Hvepseallergikere skal passe på i sensommeren

Stadigt flere danskere får konstateret pollenallergi, og især gør græspollen hverdagen sur for rigtig mange danskere, der i løbet af sommeren døjer med høfebersymptomer som kløende øjne og løbende eller måske stoppet næse. Mange oplever også symptomer fra deres astma med besværet vejrtrækning, hoste eller måske trykken for brystet. Det kan især være generende, hvis man ønsker at have en aktiv sommer.

– Hvis man ikke får den rette behandling, kan symptomerne i værste fald virke invaliderende i dagligdagen. Man kan føle sig sløj, træt og i dårlig form. Nogle mister lysten til at indgå i sociale sammenhænge, og blot det at gå en tur på et par kilometer kan pludselig føles som at bestige et bjerg. Har man det sådan, skal man reagere, siger Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Ifølge Astma-Allergi Danmarks Rådgivning bør man ikke gå på kompromis med alt det, man gerne vil, på grund af høfeber. De fleste kan heldigvis blive fri for symptomer, hvis de får den rette behandling. Så hvis symptomerne bliver ved med at være der, skal man insistere på at få lægen til at justere behandlingen.

Med Astma-Allergi Danmarks nye kampagne ‘Kom i gang’ – på komigang.astma-allergi.dk– kan du finde gode råd til, hvordan du kan få en aktiv hverdag i sommerhalvåret, selvom du lider af pollenallergi.

FEM GODE RÅD TIL AT VÆRE AKTIV I POLLENSÆSONEN

LÆS OGSÅ:  Kom helskindet igennem pollensæsonen

Udover at være korrekt behandlet er der flere ting, man kan gøre for at få en aktiv hverdag i pollensæsonen:

  • Brug Astma-Allergi Danmarks app Dagens Pollental med femdøgnsprognose, dagbog og pollengrafer. Det kan hjælpe dig med at planlægge dine aktiviteter, så du er mindst muligt generet af pollen.
  • Planlæg din træning, så den foregår morgen eller aften, hvor der er færre pollen i luften.
  • Tænk over, hvor du dyrker motion udenfor: Brug skoven, hvor træerne kan fungere som et filter. Undgå skov med træer af den type, du ikke kan tåle. Løb eller gå langs vandet, hvor der ofte er færre pollen.
  • Brug solbriller og hat eller kasket, når du er udenfor. De skærmer for pollen, så du mindsker symptomer i øjnene. Når du cykler, kan du bruge en pollenmaske. Den hjælper med at holde pollen væk fra luftvejene.
  • Sørg for at lægge dit træningstøj til vask med det samme, og skyl dit hår umiddelbart efter en træningstur, så pollenkornene slipper sit tag.

Hold dig opdateret om Dagens Pollental: http://komigang.astma-allergi.dk/pollenservices

Hør vores nye podcast om høfeber: https://www.astma-allergi.dk/luftrummet

Er du nysgerrig på at se, hvordan vi finder Dagens Pollental?https://vimeo.com/552421623

Få inspiration til et aktivt liv på trods af høfeber: http://komigang.astma-allergi.dk/

• Hent Dagens Pollental gratis i App Store eller på Google Play
• Få rådgivning på tlf. 43 43 42 99 mandag til fredag 9-12 samt onsdag 16-18
• Modtag en daglig pollenmail med pollental og nyheder: https://hoefeber.astma-allergi.dk/pollenmail

LÆS OGSÅ:  Årets pollensæson slog danmarksrekord

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)