Klumme: Facebook begrænser danskernes ytringsfrihed – åbent brev til Helle Thorning-Schmidt


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Kære Helle Thorning-Schmidt,

Jeg skriver dette åbne brev til dig, fordi ytringsfriheden i Danmark er alvorligt truet. Brevet er rettet til dig, fordi du er medlem af et Facebook tilsynsråd, der bestemmer, hvad man må – og ikke må – sige på Facebook.

Denise Rostgaard.

Tusinder af danskere har oplevet deres ytringsfrihed blive indskrænket af Facebook. Under påskud af ikke at overholde ’fællesskabsreglerne’ bliver folks konti i flæng sat i karantæne eller deaktiveret. Kommentarer og opslag slettes. Nyhedsmedier lukkes ned.

Vi er sikkert enige om, at der er grænser for, hvad man må skrive i det offentlige rum. Derfor har vi i Danmark en lovgivning der sikrer, at bl.a. trusler om vold og lign. kan retsforfølges. Men det, der foregår på Facebook, er politisk censur og forfølgelse. Det harmonerer ikke med vores frie demokrati og ytringsfrihed. 

Der er navne man absolut ikke må skrive på Facebook. Det drejer sig naturligvis først og fremmest om den britiske Tommy Robinson. Derudover må man ikke kritisere islam eller mellemøstlig kultur. Man må heller ikke skrive gamle danske ordsprog som ”Så mange at man kan fodre svin med dem” eller ”Man skal ikke kaste perler for svin”. Der er mange eksempler på, at man slet og ret bliver lukket ned, hvis man skriver noget af det nævnte.

LÆS OGSÅ:  Fields-tragedien: Er Lars Gaardhøj bange for sit eftermæle?

Facebooks regler er uklare og håndhæves vilkårligt, hvilket gør mange afgørelser uforudsigelige. Desuden kan urimelige afgørelser ikke prøves ved en uafhængig instans. Dermed udgør Facebook en trussel mod danskernes grundlovssikrede ytringsfrihed og retssikkerhed. Når så mange stemmer og budskaber censureres, forsvinder mangfoldigheden og den politiske debat bliver ensporet og mangelfuld.

Faktum: Sorte – ikke hvide – dræber flest sorte

Facebook er blevet det virtuelle bytorv. Hvor man før stillede sig på en ølkasse på bytorvet, er Facebook nu blevet den platform rigtig mange anvender til at få deres budskab ud. Facebooks magt er enorm.

Kære Helle Thorning-Schmidt: som medlem af Facebooks tilsynsråd har du et stort personligt ansvar over for danskerne, demokratiet og den frie debat.

Hvem sidder bag Facebook-tasterne og begrænser debatten?

Hvordan vil du arbejde for danskernes ytringsfrihed på Facebook?

Danskerne har krav på sandheden og på at blive hørt.

Med venlig hilsen

Denise Rostgaard

Byrådskandidat og bestyrelsesmedlem Nye Borgerlige Helsingør

Har du oplevet vilkårlige blokeringer fra Facebook? Fortæl om det i kommentarsporet nedenfor, og del gerne Denise Rostgaards klumme på Facebook.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)