Kom helskindet igennem pollensæsonen

Pollensæsonen er i fuld gang, og de kommende uger vil titusindvis af allergikere døje med vejrtrækningsproblemer, kløende øjne og alment ubehag. Her er en række gode råd til, hvordan du kommer bedst igennem sæsonen.

Atju! Pollensæsonen betyder løbende næse, kløende øjne og nyseture i ét væk for mange tusinde danskere, og selvom danskerne har holdt sammen hver for sig i løbet af foråret, så er birkepollen ligeglad med både social afstand og god håndhygiejne. Er du blandt dem, der hvert år må døje med symptomerne på pollenallergi, ville du sikkert også gerne være fri for de værste gener og i stedet blot nyde foråret og sommeren med mindst mulig påvirkning fra pollenplagen.

Snak med lægen
Det første skridt på vejen er altid at tage en snak med enten din praktiserende læge eller en speciallæge for at vurdere din situation. Men der findes også en række andre råd til, hvordan du kan komme bedst igennem sæsonen. Den store udfordring er, at pollen er luftbåren og medmindre man spærrer sig selv helt inde, så kan det være svært helt at undgå påvirkningen. Det betyder dog ikke, at, at al modstand er forgæves. Her er en lille håndfuld gode råd, hvis du vil tage kampen op:

1) Luft ud på det rigtige tidspunkt
Pollen er ikke kun et udendørsproblem. Det fine støv finder nemt ind i huse og lejligheder – enten gennem vinduerne, gennem udluftningssystemet eller simpelthen på dit tøj og dine sko. Så forsøg at lufte ud tidligt om morgenen eller i løbet af aftenen, hvor pollentallet typisk er lavest.

LÆS OGSÅ:  Er dit barn startet i skole i sidste uge? Her er otte gode råd til at hjælpe dit barn den første tid

2) Børst tøjet af
Fordi pollen netop sætter sig på tøjet, så det kan være nødvendigt at børste tøjet grundigt af eller simpelthen skifte mellem udendørs og indendørs tøj. Det kan også være nødvendigt at vaske håret hyppigere.

3) Husk din medicin
Nogle har så generende symptomer, at det påvirker livskvaliteten – sådan bør det ikke være. Har du pollenallergi, findes der mange forskellige behandlingsmuligheder, som du skal drøfte med din læge.

4) Hold øje med pollentallene
Det giver måske sig selv, men det skal alligevel med: Hold øje med pollentallene. De dage, hvor de er høje, bør du undgå at opholde dig udenfor – eller i det mindste begrænse din tid i naturen.

Hvis du vil læse mere om symptomer og mulige behandlinger af pollenallergi, så kan du læse mere på pollentjek.dk. Du kan også gratis downloade appen klarify i App Store eller Google Play. I klarify kan du bl.a. finde information om pollental, vejr og luftkvalitet på din lokation, logge dine symptomer og få personligt tilpassede råd om håndtering og behandling af din allergi.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)