Mange danskerne er også på job i ferien

Næsten to ud af tre danskere tjekker sms og mail fra arbejdet i løbet af deres sommerferie. For omtrent hver tredje er det enten et krav eller en forventning fra arbejdsgiveren, at de er online i deres ferie. Bekymrende udvikling, mener IDA.

I takt med at langt de fleste danskere er udstyret med en smartphone, er det blevet væsentligt lettere at få fat i kolleger og samarbejdspartnere på stort set alle tider af døgnet ugen rundt. Bagsiden af den øgede tilgængelighed er, at flere og flere danskere oplever, at arbejde og fritid flyder sammen i en travl hverdag, og de aldrig rigtig får koblet mentalt af.

Også når vi holder sommerferie, har vi åbenbart uendelig svært ved at slukke mobiltelefonen og koble fuldkommen af. I en ny befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA, svarer 63 pct. af danskerne, at de er online i et eller andet omfang i deres ferie for at tjekke arbejdsrelaterede mails og sms’er.

Og det tal er bekymrende højt, mener Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA. Ikke mindst set i lyset af, 25 pct. svarer, at det er på daglig basis, at de logger på for at følge med i det job, de egentlig er på ferie fra.

”Hvis grænsen mellem arbejde og fritid flyder fuldkommen sammen, er det dybt problematisk. Det er jo alarmerende mange, der på den ene eller anden måde ikke kan slippe jobbet i deres sommerferie, og så er det alt andet lige ikke ferie, de holder,” siger hun.

”Der kan naturligvis være enkeltstående ting, der kræver en umiddelbar reaktion fra en enkelt medarbejder eller chef, men der er en bagtanke med at holde ferie. Vi har alle brug for at holde pause og lade krop og hjerne op. Sker det ikke, risikerer vi i sidste ende at brænde ud. Stress er folkesygdom og at droppe sommerferien, er næppe den bedste forebyggelse,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Undersøgelsen viser også, at sammenlagt 30 pct. af danskerne er underlagt enten et krav om at være tilgængelig i ferien eller mødt med en forventning fra arbejdsgiverside om, at de reagerer på mails, opkald og sms’er.

”Det kunne godt tyde på, at der rundt om på de danske arbejdspladser er behov for at få lavet en klarere forventningsafstemning. Det svarer til, at 500.000 danskere i den erhvervsaktive alder til en vis grad føler sig presset til at følge med i jobbet og være tilgængelige i ferien. Den uklarhed er ikke befordrende for noget,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Hvor tilgængelig er du for din chef/kolleger/medarbejdere i din sommerferie?

Procent
Jeg er ikke tilgængelig og kan ikke kontaktes af min arbejdsplads i ferien 37%
Jeg er tilgængelig på mail/sms/telefonsvarer, som jeg tjekker sjældnere end dagligt 38%
Jeg er tilgængelig på mail/sms/telefonsvarer, som jeg tjekker dagligt 18%
Jeg er altid tilgængelig 7%
Ved ikke 1%
I alt 100%

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2009 svar – 1243 lønmodtagere)

Er det et krav fra din arbejdsgiver at du er tilgængelig i ferien?

Procent
Ja det er et krav 4%
Det er ikke et direkte krav, men det forventes alligevel 26%
Nej 68%
Ved ikke 2%
I alt 100%

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2009 svar – 779 erhvervsaktive, der er tilgængelige i ferien)

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)