Ny biografi fortæller historien om en af dansk revys største stjerner

Dirch Passer, Preben Kaas, Lisbeth Dahl, Ulf Pilgaard, Klaus Pagh, Stig Lommer. Listen over fremtrædende revykunstnere, der alle har det fælles, at de har fået udgivet en biografi, er lang.

Men længe har der manglet én: Biografien om Jørgen Ryg. Det bliver der rettet op på nu. Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg, der er skrevet af Peter Borberg og Henrik Busborg, tegner et komplet portræt af den sjældent sammensatte og populære kunstner, som døde i 1981.

– Sammen med Kjeld Petersen, Dirch Passer og Preben Kaas tilhørte Jørgen Ryg det, som er blevet kaldt dansk revys guldalder. Hans popularitet var enorm, og derfor har det også været en fantastisk oplevelse at få lov til at fortælle hans historie og tale med en lang række af de mennesker, som kendte ham, siger Henrik Busborg.

– Det har været specielt at skrive om Jørgen Ryg, fordi historien hele tiden trak os nye steder hen, som vi ikke havde regnet med, da vi gik i gang, tilføjer Henrik Busborg og nævner som eksempel den jazzmusik, som de færreste i dag forbinder Jørgen Ryg med.

En morsom og dæmonisk mand

LÆS OGSÅ:  Claus Holm er klar med sit gadekøkken

Hans medforfatter, journalist og forfatter Peter Borberg, lægger heller ikke skjul på, at Jørgen Ryg til tider har været en udfordring i det dokumentariske skrivearbejde.

– Da vi gik i gang med projektet, blev vi faktisk advaret om, at opgaven kunne vise sig vanskelig, fordi det var begrænset, hvad der fandtes af kildemateriale om Jørgen Ryg. Men da først vi fik hul på kilderne, begyndte historierne at vælte frem, og der dukkede en masse navne op på personer, der stadig var i live, og som havde lyst til at dele ud af deres minder med Jørgen Ryg, fortæller Peter Borberg, for hvem det har været en gribende oplevelse at komme tæt på Jørgen Ryg.

– Selvom han var kendt i offentligheden som den sjove mand, så var der en anden side ved ham, som var alt andet end morsom. Jørgen Ryg sagde selv flere gange, at han ville prøve det hele, og han nåede også mere end de fleste. Men ordene vidnede samtidig om en kreativ rastløshed, der var forbundet med indre mørke dæmoner.

Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg udkommer fredag den 1. november 2019, hvor der er reception på Alhambra – museet for humor og satire i København fra kl. 14–16. Her er pressen velkommen til at kigge forbi.

LÆS OGSÅ:  De anbragte børn får ordet

Fakta – Jørgen Ryg: (1927-1981) regnes for en af landets mest folkekære komikere gennem tiderne. Men Jørgen Ryg var også en fremragende tegner og en af Europas førende jazztrompetister, der i en årrække nød international anerkendelse.

Fakta – forfatterne: Peter Borberg(f. 1972) fra Tommerup på Fyn er journalist og mag.art. i nordisk sprog og litteratur. Han har skrevet en lang række bøger, blandt andet den anmelderoste Storm P. En biografi (2017).
Henrik Busborg(f. 1966) fra Odense er uddannet skolelærer og debuterede i 2016 med bogen Straffe! om fodboldens straffespark. Året efter udkom biografien Viktor – busy chasing dreams om den danske verdensmester i badminton, Viktor Axelsen.

Fakta – bogen:
Titel: 
Jeg vil prøve det hele – en biografi om Jørgen Ryg
Forfattere: 
Peter Borberg og Henrik Busborg
TURBINE // ISBN: 9788740658583 // 356 sider // Vejl. pris 299,95 kr.
Udkommer d. 1. november 2019

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)