Ny opgørelse: Hussælgere tjener mindre ved at skrue prisen op

Er prisen på din bolig for høj, når du skal sælge, kan det ende med at blive en dyr affære at komme af med den. Bliver dit hus sat ned blot to gange i salgsprocessen, kan håndslaget på dit hus blive markant lavere, end på de huse der er prissat korrekt. Det viser en ny udregning fra Boligsiden.dk.

Når du skal sælge dit hus, er det oplagt at forsøge at sælge så dyrt som muligt for at maksimere din fortjeneste. Derfor lyder det umiddelbart fornuftigt at skrue prisen i vejret. En ny udregning fra Boligsiden.dk viser dog, at det langt fra er tilfældet.

Er du og din ejendomsmægler for optimistiske i vurderingen, kan I risikere at blive tvunget til at regulere prisen undervejs i salgsprocessen. Udregningen viser, at huse der ikke bliver sat ned i pris, i gennemsnit bliver handlet op til 10 procent højere i forhold til dem, der er reguleret blot én gang. Og bliver prisen sat ned to gange, er der tale om en forskel på op til 23 procent alt afhængig af, hvor i landet huset er til salg.

”Det er meget enkelt. Sætter du prisen for højt, bliver du tvunget til at sætte prisen ned. Og det signalerer, at du er til at handle med, hvilket giver køberen en mulighed for at presse prisen yderligere. Derfor er det vigtigt, at du finder en ejendomsmægler, der har kendskab til lokalområdet, da beliggenheden spiller den største rolle for prissætningen, og ikke mindst at du lytter til hans vurdering. Også selvom det kan gøre ondt at sælge for mindre, end du havde regnet med,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

LÆS OGSÅ:  79-årig fundet kvæstet i vejkanten – Politiet beder om hjælp

Lange salgstider giver lavere priser
Prisen er det stærkeste konkurrenceparameter, og er udbudsprisen på dit hus højere end på nabohuset, der i stand og størrelse minder om dit, havner du helt naturligt bagerst i køberkøen. Og det lægger blot dage til liggetiden, hvilket gør dit hus mindre attraktivt på sigt – også selvom du får reguleret prisen til et niveau, der er konkurrencedygtigt.

”Tallene viser, at huse der bliver sat ned i salgsprocessen, er længere tid til salg end dem, der ikke bliver prisreguleret. I Sydjylland er salgstiden i gennemsnit et halvt år længere, hvis boligen er sat ned blot en enkelt gang, og et helt år længere hvis den er sat ned to gange,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”Priser og salgstider hænger uløseligt sammen, og det kan være svært at navigere i som sælger. For du skal på den ene side have is i maven og ikke sælge for enhver pris, og på den anden side vil du gerne sælge relativt hurtigt. Og lige præcis dét er nemmere, hvis prisen er rigtig.”

Den gennemsnitlige salgstid for huse solgt i Danmark er 77 dage, hvis udbudsprisen ikke er nedsat, og den er 223 og 327 dage, hvis den er nedsat henholdsvis én og to gange.

København bryder tendensen
Overordnet er tendensen den samme i hele landet: Salgspriserne er lavere, jo flere gange udbudsprisen bliver sat ned.  Tendensen er dog mindre markant i Københavnsområdet. Her er der minimale forskelle på priserne, uanset om de er reguleret eller ej.

LÆS OGSÅ:  Vi er blevet klogere på erhvervslivet

”I København og området omkring hovedstaden er udbuddet af huse langt mindre end efterspørgslen, og derfor er der rift om de huse, der bliver sat til salg. Det betyder, at køberne ikke lader sig skræmme i nær så høj grad af lange liggetider. Markedet er med andre ord helt anderledes her end i resten af landet, hvor der er meget mere at vælge imellem,” siger Birgit Daetz.

Mens Københavnsområdet og Nordsjælland har meget små forskelle i priserne for huse, der er nedsat og ikke nedsat, så er landsdelen Sydjylland i den helt anden ende af skalaen. Her er salgsprisen 10 procent lavere, hvis huset er sat ned én gang, og det er hele 23 procent lavere, hvis det er sat ned to gange.

Salgspris for huse nedsat nul, én og to gange

Landsdel Nedsat 0 gange: Gennemsnitlig salgspris Nedsat 1 gang: Gennemsnitlig salgspris Nedsat 2 gange: Gennemsnitlig salgspris
Fyn 12.131 kr. 11.261 kr. 9.922 kr.
Københavns By 29.548 kr. 29.121 kr. 28.733 kr.
Københavns Omegn 25.654 kr. 24.970 kr. 25.506 kr.
Nordjylland 10.705 kr. 10.547 kr. 9.003 kr.
Nordsjælland 21.369 kr. 21.031 kr. 20.574 kr.
Sydjylland 10.251 kr. 9.333 kr. 8.303 kr.
Vest- og Sydsjælland 10.385 kr. 9.491 kr. 9.075 kr.
Vestjylland 9.117 kr. 8.425 kr. 8.296 kr.
Østjylland 15.210 kr. 14.000 kr. 13.362 kr.
Østsjælland 19.731 kr. 18.913 kr. 17.001 kr.
LÆS OGSÅ:  Tragisk hændelse som følge af oversvømmelse

(Undersøgelsen er baseret på solgte villaer, rækkehuse og villalejligheder det seneste år. Der er korrigeret for byggeår samt energimærke ved kun at betragte huse bygget i perioden 1950 – 1990 samt i energiklasse B, C og D. Ligeledes er husenes placering i de enkelte landsdele undersøgt, og det er fundet, at der ikke er nævneværdig forskel på de tre grupper, når det kommer til husenes placering. I undersøgelsen indgår 10 af 11 landsdele. Den 11. er Bornholm, hvor det statistiske grundlag ikke var tilstrækkeligt. Kilde Boligsiden.dk.)

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)