Ny udstilling: MÆLKEVEJE – koen i kunst og kultur

Legende kalve, uskyldige malkepiger – og klimasyndige bøffer… Til sommer fejres koen og dens vigtige plads i dansk kunst- og kulturhistorie, når Nivaagaards Malerisamling den 29. juni åbner dørene til udstillingen ‘Mælkeveje – koen i kunst og kultur’ og familieværkstedet MUUH! i hele sommerferien.

MÆLKEVEJE – koen i kunst og kultur kan opleves på Nivaagaards Malerisamling 29.6.-22.9.2024

Koens stærke symbolværdi i den danske fortælling er under stærk forandring. Hvad skyldes dens særlige plads i historien, og hvilken rolle kommer den til at spille fremover?

Fra at være urmoder i nordisk mytologi og nationalsymbol i guldalderen til nu at være centrum for debatter om metanudledninger, mejeriproduktion og dyrevelfærd udfoldes koen og dens betydning for fortællingen om Danmark som landbrugsland og dansk identitet i udstillingen Mælkeveje – koen i kunst og kultur.

Særudstillingen viderefører museets interesse for relationen mellem ude og inde, kunst og natur – og lader samtidskunst af bl.a. Allan Otte, Lea Porsager, Torben Ribe, Magnus Andersen, Mie Edelgart, Michala Paludan og Kåre Frang gå i sanselig dialog med 500 års værker fra Malerisamlingen, når koen bliver omdrejningspunkt for temaer som køn, klima, forbrug og identitet.

Hele sommerferien inviterer familieværkstedet MUUH! indenfor til et kreativt univers med skønne materialer og en huskunstner ved bordet, der guider børn og voksne til at skabe egne værker og fortællinger om den højt elskede og omstridte ko.

På marken bag Nivaagaards Park kan gæsterne også opleve frilandskøer udsat til naturpleje i det historiske og naturrige landskab.

LÆS OGSÅ:  Sort magi praktiseres i muslimske miljøer

Fra skattet til omstridt husdyr
Når det danske landbrug de senere år er blevet centrum for diskussioner om metanudledning og klimaafgifter, er det især koen, der pryder avisernes forsider. Koen har ellers været et af vores højest skattede husdyr og er helt centralt placeret i fortællinger om danskhed.

I den nordiske mytologi er koen Audhumbla en slags urmoder, og Gefionmyten fortæller, at Sjælland blev pløjet ud af Skåne af en gudinde og hendes fire sønner, forvandlet til okser. I den danske guldalder og generationerne efter kom romantiske malerier af køer i høj kurs, og i årtier var koen ophav til Danmarks største eksportvare, smør.

Da Folketingssalen skulle dekoreres i 1949, blev det med Olaf Rudes store malerier med græssende kreaturer under egetræer. Men siden er den danske kvægbestand halveret, og i kommuner stoppes skolemælksordninger og servering af oksekød i offentligt regi af klimahensyn. De senere år har flere danske kunstnere derfor også brugt koen og dens afledte produkter som udgangspunkt for udforskninger af dansk industrilandbrug, dets miljøkonsekvenser og samtidens forbrugs- og madkulturer.

Prøv en ko-vandseng og duft et urteapotek
Samtidskunsten i udstillingen byder på værker af Allan Otte (f. 1978), Helle Hee Degaardt (f. 1967), Peter Stuhr (f. 1951), Maria Thorsen (f. 1943), Søren Aagaard (f. 1980), Magnus Andersen (f. 1987), Theodor Nymark (f. 1997) og Kåre Frang (f. 1992) samt nye værker skabt særligt til udstillingen af Torben Ribe (f. 1978) og tilpasset eller versioneret eksisterende værker af bl.a. Lea Porsager (f. 1981), Michala Paludan (f. 1983) og Mia Edelgart (f. 1984).

LÆS OGSÅ:  Inspireret af den nordiske oldtid

Porsager har i flere år arbejdet med de ko-vandsenge, som indendørs malkekøer skal have adgang til, og som simulerer blødheden fra en eng. Porsagers værk Erasure Beds + drooping horns (2023) installeres, så besøgende kan røre og sidde på ko-vandsengene og læse et digt om koens særlige tiltrækningskraft.

Paludan samler i den smukke installation Udvortes/indvortes danske planter, der er blevet brugt i forbindelse med graviditet, fødsler, amning, aborter mm. De samme remedier blev typisk brugt til både mennesker og køer, f.eks. til at stimulere mælkeproduktionen, og danner dermed et tværartsligt fælles urteapotek. Paludan installerer værket i en ny version med friske urter og blomster, der vil bringe duftende dansk natur ind i salene.

Samtidsværkerne sættes i dialog med klassiske værker af bl.a. Claude Lorrain, Lorenz Frølich, J. F. Willumsen, Theodor Philipsen, J. Th. Lundbye, Christen Købke, Oluf Høst m.fl., samt en række historiske og aktuelle materialer. Disse inkluderer bl.a. gamle filmklip, mælkereklamer og genstande fra nutidens industrilandbrug udlånt af Landbohøjskolen.

Sommerferieværksted MUUH!
I skolernes sommerferie lørdag den 29. juni – søndag den 11. august vil der hver dag i museets åbningstid være fri adgang til det kreative værksted MUUH! Her kan børn og voksne skabe deres egne tekstilcollager med ko-skabeloner, saks og lim, nål og tråd. Foruden udstillingens mange værker med koen i centrum, kan man lade sig inspirere af de gamle mejerireklamer, som hænger i værkstedet. Der vil være bogstaver, som kan sys og limes på, så egne budskaber om den følsomme, drøvtyggende og til tider udskældte ko kan komme frem.

LÆS OGSÅ:  Fernisering af nytænkende kunst i Naturvidenskabernes Hus

Var man blandt sidste års sommergæster, der tilbragte timer i det kreative værksted i Alfons Åberg-udstillingen, så vil man også elske at besøge denne sommers ferieværksted MUUH!

Værkstedet er udviklet i samarbejde med kunstner Sisse Hoffmann og vil hver dag være bemandet med en kreativ vejleder kl. 11-14.

Velkommen til gæster i alle aldre – vi ses på muuuuuhseet!

Mælkeveje – koen i kunst og kultur
29.6.–22.9.2024

Udstillingen er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Grosserer L.F. Foghts Fond.

null
Collage fra sommerferieværkstedet MUUUH! Nivaagaards Malerisamling 2024
null
Collage fra sommerferieværkstedet MUUUH! Nivaagaards Malerisamling 2024

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)