Flere af de nye bestemmelser om elsikkerhed træder nu i kraft. Dansk El-Forbund håber, at nye uddannelseskrav vil medføre større el-sikkerhed og bedre uddannelse af elektrikere
Den 1. juli 2019 er en vigtig skæringsdato for aktørerne i elbranchen. Her er det endegyldigt slut med at bruge reglerne i den gamle stærkstrømsbekendtgørelse, skriver fagbladet Elektrikeren. Efter en toårig overgangsperiode, hvor man både har kunnet arbejde efter gamle og nye regler, skal alt el-arbejde foregå efter bekendtgørelserne i den nye el-sikkerhedslov.
Den medfører, at elektrikerne og elbranchen går fra at skulle forholde sig til en bekendtgørelse i ’stærkstrømsloven’ på omkring 400 sider til en på omkring 14, hvor der henvises til en lang række fælles internationale standarder. Den nye el-sikkerhedslov blev vedtaget i Folketinget i 2015 på baggrund af den daværende regerings aftale med Venstre om Vækstpakke 2014.
– Nu er det jo ikke fordi, der sker ændringer i Ohms lov eller noget i den retning, men vi skal nok begynde at tænke anderledes og lidt mere selvstændigt, når en elinstallation skal udføres. Det bliver som sådan ikke mere kompliceret, men mere en anderledes måde at arbejde med elinstallationer på, forklarer forbundssekretær i Dansk El-Forbund Flemming Warth.
I forbindelse med de nye el-regler er der også ændret på uddannelseskravene, når der gælder det, som i branchen omtales som ’L-AUS-arbejde’: Arbejde på eller nær spænding. Hvor man som medarbejder tidligere har kunne ’nøjes’ med et årligt lovpligtigt kursus i L-AUS-bestemmelserne, skal arbejdsgiverne nu konkret vurdere de sikkerhedsmæssige kompetencer hos de ansatte og ud fra dette sørge for uddannelse og instruktion, så de ansatte har den tekniske viden og erfaring, som er nødvendig for at undgå elektrisk fare eller skade.
Der er tale om en konkret risikovurdering i forhold til den enkelte arbejdsopgave. Hos Dansk El-Forbund mener forbundssekretær Lene Christiansen, at de nye regler med tiden vil medføre bedre uddannelse og højere sikkerhed.
– Vi skal begynde at tænke på en ny måde, men jeg mener ikke, at de nye uddannelseskrav vil medføre en forringelse af sikkerheden. Tværtimod: Hvis arbejdsgiverne gør deres arbejde og påtager sig deres ansvar, så vil de blive nødt til at sende de ansatte på kursus oftere end tidligere.
Læs mere om de nye el-regler i fagbladet Elektrikeren side 30-35: https://mags.datagraf.dk/danskelforbund/722
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)