Nye regler: Du kan fortsat bruge mobilen i et andet EU-land som derhjemme

Den 1. juli 2022 træder nye roaming-regler i kraft. Man kan fortsat anvende sin mobiltelefon på rejser i andre EU-lande som derhjemme (”Roam-Like-at-Home”).

Er du en af de mange rejselystne, der skal bruge din sommerferie i de østrigske alper eller ved den spanske sydkyst, så kan du glæde dig over, at de nuværende roaming-regler også gælder fra den 1. juli 2022 og ti år frem.

Det betyder, at du skal betale det samme som herhjemme, hvis du ringer, sms’er eller bruger data i et andet EU-land. Hvis roaming i EU er inkluderet i dit mobilabonnement, vil du uden videre kunne anvende mobilen i andre EU-lande – og som udgangspunkt uden ekstra omkostninger.

Din udbyder har fortsat ret til at sætte en grænse for, hvor meget data, der kan anvendes i udlandet. Det betyder, at du ikke nødvendigvis kan anvende hele den mængde data, som du samlet set har til rådighed i dit abonnement, når du rejser i andre EU-lande.

Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur fører tilsyn med, at teleselskaberne overholder de nye roaming-regler.

Nye regler sikrer samme tjenestekvalitet

Som noget nyt kan du fra den 1. juli 2022 ringe, sende sms’er og anvende data i andre EU-lande med den samme kvalitet og hastighed som derhjemme. Hvis du for eksempel har adgang til 4G herhjemme, vil du også kunne nyde godt af 4G ved roaming, hvis 4G er tilgængelig på det besøgte net.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Hvorfor mobber EU-Kommissionen Polen ved at idømme landet dagbøder på 1 mio. euro?

Klar information om tjenester, der kan koste dig ekstra at anvende

Når du rejser til andre EU-lande, skal din udbyder fremover informere dig om, hvad det kan koste at anvende tjenester, som ellers kan være gratis at anvende, når man ringer hjemmefra. Det kunne fx være opkald til kundeservicenumre og helpdesks.

Vær opmærksom på dit forbrug ombord på skibe og fly

Hvis du rejser med skib eller fly, og din mobiltelefon fanger færgens eller flyets net, kan prisen for at bruge mobiltelefonen oftest være væsentligt højere end de hjemlige priser. De nye regler sikrer bl.a., at du fremover skal informeres om eventuelt højere priser hver gang, der etableres forbindelse til sådanne net.

For at beskytte dig mod uventede ekstraregninger har flere mobiludbydere indført en automatisk spærring af dit dataforbrug via satellit. Tjek også, om der er sat en spærring på dit abonnement, så du ikke kan bruge data, når din mobil er på færgens satellitforbindelse. Hvis du vil bruge data via satellit og dermed blive takseret for dataforbrug via satellit, kan du fjerne spærringen på din mobiludbyders hjemmeside. Spærring for data via satellit spærrer kun for data og ikke for tale eller sms via satellit.

Rejser uden for EU

Det er ofte dyrere at bruge mobilen i et land uden for EU. Priserne afhænger af dit abonnement, og hvor i verden du rejser. Det er derfor en god idé på forhånd at undersøge, hvilke lande der er inkluderet i dit abonnement, og hvor meget det vil koste at ringe, sms’e og bruge data i netop det land, du skal rejse til.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Vi ønsker ikke et multikulturelt miskmask

Så inden du tager på ferie, bør du tjekke, om dit abonnement giver dig adgang til roaming, og hvilke begrænsninger der eventuelt gælder for dit abonnement.

Hvis du er i tvivl, så kontakt din udbyder.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)