Prismodtagers forskning har ført til udviklingen af livsændrende behandlinger for mennesker med diabetes

Professor Daniel J. Drucker, University of Toronto, modtager EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2019 for sin ekstraordinære forskningsindsats omkring tarmhormoner, der har ført til banebrydende opdagelser og udvikling af livsændrende behandlinger. Prisen er på 6 mio. kr. og er Novo Nordisk Fondens største pris.

For 30 år siden havde kun et fåtal af forskere fokus på tarmhormoner, men i dag betragter mange disse hormoner som byggesten til udvikling af nye behandlinger, der kan tackle de globale fedme- og diabetesepidemier.

Daniel J. Drucker fra University of Toronto har i 35 år forsket i hormoners molekylære mekanismer og fysiologiske funktioner. Hans forskning har afsløret hormonernes biologiske effekter og ført til adskillige grundlæggende opdagelser og udvikling af livsændrende behandlinger.

”Da vi begyndte for 35 år siden, var kun ganske få forskere interesseret i tarmhormoner. Vi kunne ikke have forestillet os, at denne viden ville blive omsat til en række nye terapier, der i dag hjælper millioner af mennesker med alvorlige stofskiftesygdomme,” siger Daniel J. Drucker, professor i Medicin ved University of Toronto og Senior Scientist ved Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute på Mount Sinai Hospital i Toronto, Canada.

For sin ekstraordinære indsats modtager Daniel J. Drucker EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2019. Prisen, der er på 6 mio. kr., uddeles for at anerkende et fremragende forskningsmæssigt eller teknologisk bidrag, der øger vores viden om diabetes, dens sygdomsmekanismer eller dens komplikationer.

LÆS OGSÅ:  Opsigtsvækkende studie: Mars var dækket af 300 meter dybt hav

”Jeg er henrykt og meget beæret over at modtage EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2019. Det er en fantastisk anerkendelse af de løbende videnskabelige bidrag fra min forskergruppe, og fremadrettet vil den få stor betydning for os i vor søgen efter nye mekanismer og mulighederne for at koble effekterne af tarmhormoner til behandlingen af stofskiftesygdomme,” siger Daniel J. Drucker.

EASD-formand: på alle mulige måder en værdig prismodtager
Prisen uddeles i et samarbejde mellem European Association for the Study of Diabetes (EASD) og Novo Nordisk Fonden, en uafhængig dansk erhvervsdrivende fond.

David R. Matthews, professor og formand for EASD, siger: ”Daniel J. Drucker er alment anerkendt for sin fremragende indsats omkring glukagon-lignende peptiders fysiologi og farmakologi og deres anvendelse til gavn for patienter. Hans opdagelser har ført til adskillige nye terapier, som har haft en bemærkelsesværdig global indvirkning på håndtering af mennesker med diabetes og fedme. Daniel J. Drucker er på alle måder en meget værdig og velfortjent modtager af EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2019.”

Birgitte Nauntofte, administrerende direktør i Novo Nordisk Fonden, siger: ”Formålet med denne store pris er at anerkende fremragende bidrag inden for diabetesforskningen. Daniel J. Drucker er en førende ekspert inden for sit felt, og jeg vil gerne lykønske ham med prisen og hans ekstraordinære indsats, som har haft en stor indflydelse på udviklingen inden for diabetesforskning og har forbedret livskvaliteten hos mennesker med diabetes.

LÆS OGSÅ:  Forsker opfinder miljøvenlig metode til at genanvende kritisk metal

En pionér
I midt-1980’erne var Daniel J. Drucker én af de pionérer, der genopvakte interessen for tarmhormonernes funktion, primært glukagonlignende peptid-1 (GLP-1). I dag er de to vigtige inkretiner, GLP-1 og gastrisk inhibitorisk polypeptid (GIP), blevet afgørende for at udvikle nye behandlinger til diabetes, hjerte-kar-sygdomme og fedme. Hans opdagelser, hvori han beskrev GLP-1’s virkemåde i hjerte-kar-systemet, var grundlaget for efterfølgende kliniske forsøg, som påviste en reduceret risiko for hjerteanfald, slagtilfælde, hjerte-kar-dødelighed og dødelighed af alle årsager.

Senere opdagede han, at GLP-2, GLP-1’s søstertarmhormon, muligvis kunne udvikles til effektivt at behandle korttarmssyndrom – en lidelse forårsaget af mangel på funktionsdygtig tyndtarm. Mennesker med dette syndrom lider af konstant diarré, underernæring og vægttab, og nogle har endda fedtlever, hvilket måske kræver en transplantation. Gennem behandling med GLP-2 blev deres fedtlever forbedret, og nogle patienter kunne endda føre et helt normalt liv uden behov for intravenøs ernæring.

Daniel J. Drucker har viet sin karriere til at omsætte sine fund til behandlinger, der kan hjælpe mennesker, og han har i de senere år helliget sig jagten på nye og bedre terapier og på at forstå, hvordan peptidhormoner fungerer helt ned i detaljen.

”Jeg er sikker på, at peptidterapiers enorme potentiale fremover yderligere vil blive realiseret og hjælpe mennesker med hjerte-kar-sygdomme og leversygdomme – og måske endda individer med degenerative sygdomme som Parkinsons sygdom og Alzheimers sygdom,” siger Daniel J. Drucker.

LÆS OGSÅ:  Ny forskning: Små børn foretrækker vindere - men undgår dem, som tromler deres vilje igennem

Prisen vil officielt blive overrakt den 18. september ved en højtidelighed på det 55. årsmøde for EASD i Barcelona, Spanien.

Om prisen
EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence tildeles en internationalt anerkendt forsker, der har ydet signifikante bidrag til diabetesforskningen.

Med prisen følger et beløb på 6 mio. kr., hvoraf 1 mio. kr. er en personlig hæderspris, mens de resterende 5 mio. kr. er et rådighedsbeløb til forskning.

Prisen overrækkes i samarbejde mellem European Association for the Study of Diabetes (EASD) og Novo Nordisk Fonden. Prismodtageren udvælges af et særligt bedømmelsesudvalg nedsat af EASD, mens Novo Nordisk Fonden donerer pengebeløbet.

Prismodtagerens forskning kan have fokus på forebyggelse, behandling og/eller fysiologisk-biokemisk grundforskning. Forskningen kan også være klinisk orienteret. Prisen kan endvidere uddeles for ”årtiets opdagelse” inden for diabetesforskning.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)