Reumert-vinderen Erasmus Montanus sættes op igen

Både århusianerne og københavnerne får i næste sæson mulighed for at se eller gense Christian Lollikes Reumertvindende version af Holbergs klassiker Erasmus Montanus. Forestillingen får repremiere på et københavnsk teater i januar 2019, hvorefter den spiller på Aarhus Teater fra 16. februar – 16. marts. Billetsalget til opsætningen i Aarhus åbner i dag online kl. 9.

Det er præcis et år siden, at Aarhus Teater og Sort/Hvid i februar 2017 indledte Kulturhovedstadsåret Aarhus 2017 med Christian Lollikes gentænkning af Holbergs klassiker. Erasmus Montanus, der i øvrigt også var Aarhus Teaters åbningsforestilling 117 år tidligere, fik forrygende anmeldelser, spillede for totalt udsolgte huse og blev bl.a. præmieret med titlen som Årets Teaterforestilling 2017 af Reumert-juryen.

Når Erasmus vender tilbage til scenen med Andreas Jebro i titelrollen, er det stort set samme cast som for et år siden. Dog vil Ole Thestrups rolle som Jeronimus blive spillet af Bjarne Henriksen efter Ole Thestrups bortgang. Endvidere vil Lars Brygmann være på rollelisten som Per Degn i København, mens Jacob Madsen Kvols spiller rollen i Aarhus. Spilleperiode og eksakt spillested i København offentliggøres senere på foråret.

Teaterdirektør Trine Holm Thomsen siger:

Jeg er pavestolt over at kunne fortælle, at Aarhus Teater og Sort/Hvid i næste sæson genopsætter Erasmus Montanus. Vi har lagt rigtig mange kræfter i forestillingen, og jeg er meget glad for, at vores ambition om at udvikle scenekunsten og rokke ved teaterkonventionerne på fornemste vis gik hånd i hånd med publikums, anmeldernes og Reumert-komiteens fælles interesse for forestillingen. Jeg er også glad for, at det er lykkedes os at samle næsten hele holdet på scenen igen, dog desværre uden Ole Thestrup, der gik bort alt for tidligt. Endelig ser jeg genopsætningen som et fint eksempel på, hvordan Kulturhovedstadsåret nu får et efterliv efter 2017 og ikke mindst at vores nære samarbejde med Sort/Hvid for alvor bærer frugt – ikke blot i vores egen by, men også i hovedstaden.

3-årigt samarbejde bærer frugt

LÆS OGSÅ:  Rabat skal få turister flere til Bornholm

Erasmus Montanus var anden forestilling i Aarhus Teater og Sort/Hvids 3-årige samarbejde. Den første samproduktion var forestillingen Living Dead, der også i 2017 modtog Reumertprisen som Årets Særforestilling 2017. Den tredje samproduktion er Christian Lollikes groteske hospitalsfarce Hospitalet, som aktuelt spiller på Aarhus Teater og på Sort/Hvid fra d. 17. marts. På grund af stor publikumsinteresse har Aarhus Teater lavet en ekstra forestilling mandag 5. marts.

Reumert og pressen om Erasmus Montanus

ÅRETS TEATERFORESTILLING 2017:
Erasmus Montanus, Aarhus Teater og Sort/Hvid
Juryens motivation: Verden er flad og todimensionel. Den er, som den altid har været – og ingen akademisk fløs skal påstå noget andet i denne Erasmus Montanus! Kulisserne er flade, og figurerne er stivnede som levende døde. Aftengrøden slubres, og verdens realiteter skubbes væk. Dette er Holberg som højpolitisk kommentar. En klassikeropsætning, vi vil huske længe.

ÅRETS MANDLIGE HOVEDROLLE:
Andreas Jebro
Juryens motivation: Med et flabet grin hamrer Andreas Jebro Holberg i hovedet på publikum. Hans Erasmus Montanus flår fordommene fra hinanden med sit satiriske greb om den studentikose nar. I sin iver efter at revolutionere verden smadrer han alt – og til sidst også sig selv. Hans ustyrlige improvisationer og sceniske overskud er skuespilkunst i mest moderne form.

ÅRETS SCENEDESIGN:
Gehrt & Grarup, Erasmus Montanus, Aarhus Teater og Sort/Hvid
Juryens motivation: I Gehrt & Grarups scenografi er Nutidsdanmark fladt som pap og i sort/hvid. Derfor er Erasmus Montanus hvid i hovedet og sort i tøjet, og derfor er landsbyens lillebitte kirke skåret i danskhedens pap. Kun en rød dino forstyrrer dumheden. Takket være scenografien forstår vi både vanvidskomikken og nationaltragedien i Erasmus’ kamp for en verden i 3D.

PRESSEN SKREV blandt andet …

LÆS OGSÅ:  Der skydes løs! 35 vildsvin er nedlagt i kampen mod afrikansk svinepest

En vigtig og begrænsningsløs god forestilling. / Weekendavisen, Klaus Rothstein. Dagens bedste politiske analyse finder man på scenen./ Information, Anne Middelboe Christensen

* * * * * * Erasmus Montanus i anledning af kulturbyåret i Aarhus er et suverænt livtag med tidens tore splittelse … provokerende og politisk, engageret og engagerende teaer med pragtpræstationer over hele linien. … Det er skræmmende, vigtigt, skarpt og, så længe det varer, utroligt sjovt. / Politiken

* * * * * * Christian Lollikes “Eramus Montanus” er en drøm af en klassiker, der placerer Holberg lige midt i danskhedsdebatten. … en fuldstændig forrygende morsom og dybt skræmmende version af Holbergs »Erasmus Montanus«. Netop det stykke var det første på plakaten, da teatret åbnede i 1900, men her er intet teaterstøv at spore. Christian Lollikes Erasmus er på alle niveauer en klassiker-gentænkning, som man næsten kun kan drømme om. / Berlingske

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)