Sikkerhedsstyrelsen varsler bøder for ulovligt salg af tobak

3 ud af 10 kontrollerede tobaksforhandlere havde ikke styr på reglerne

I 2021 var Sikkerhedsstyrelsen på 714 uanmeldte tilsyn hos forhandlere af e-cigaretter og tobak. Næsten hver tredje af de kontrollerede steder endte med påbud for ulovlige forhold. 40 forhandlere modtog en hilsen fra politiet.

Når Sikkerhedsstyrelsen er på tilsyn hos forhandlere af tobak, er det for at kontrollere, at varerne på hylderne er lovlige. Her ser de tilsynsførende blandt andet efter, om der sælges ulovlige tobaksprodukter, som for eksempel snus, og om det, der er til salg, har den korrekte mærkning og sundhedsadvarsel:

”Vi kommer uanmeldt på tilsyn hos landets kiosker og andre forhandlere af tobak. Hvis vi finder tobaksvarer, som ikke overholder reglerne, giver vi et straksforbud mod at sælge dem,” siger Søren Assenholt Muff, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Sikkerhedsstyrelsen kigger nærmere på konkrete produkter på hylderne. De bliver tjekket for, om de lever op til sundheds- og mærkningskrav, og om de er korrekt indberettet. Fra 1. april var det også slut med de farverige cigaretpakker. Derfor holder Sikkerhedsstyrelsen også øje med, at pakkerne med tobak er standardiserede i brun indpakning uden iøjnefaldende farver, design eller logoer.

Sidste år endte Sikkerhedsstyrelsen med at politianmelde 40 forhandlere for ulovligt salg af tobak. Årets tilsynsindsats peger også på en del overtrædelser, da over 20 procent af de foreløbigt kontrollerede forhandlere endte med at modtage en plettet rapport fra styrelsen. Sikkerhedsstyrelsen har alene i årets første fire måneder politianmeldt 8 forhandlere for ulovligt salg.

LÆS OGSÅ:  Sikkerhedsstyrelsen kommer på besøg: Øget indsats mod ulovlig salg af tobak og alkohol til unge

”Fortsætter den høje overtrædelsesprocent, tegner der sig et billede af mange forhandlere, der bryder loven. Vi afventer naturligvis den endelige opgørelse, når året er omme, men allerede nu, vil vi gerne appellere til at få styr på reglerne, og kun sælge lovlige tobaksprodukter der er registrerede og med korrekt mærkning, hvis man vil undgå en politianmeldelse,” siger kontorchef Søren Assenholt Muff.

Typiske overtrædelser
Der sælges snus (tobak, der indtages oralt)

Tobaksvarer der sælges er ikke indberettet til Sikkerhedsstyrelsen

Tobaksvarer er ikke påført korrekte sundhedsadvarsler

Tobaksvarer er ikke påtrykt oplysninger om indhold af tjære, kulilte eller nikotin

Tobaksvaren er ikke korrekt registreret ifølge Track and Trace

Der er skiltet med aldersgrænser for tobak

 

2021 indsatsen i tal 2022 indsatsen i tal (foreløbig):
Antal tilsyn: 714
Antal overtrædelsessager: 125
Antal vejledningssager: 87
Antal OK-sager: 214
Antal forgæves tilsyn*: 288
Antal politianmeldelser: 40
Antal tilsyn: 239
Antal overtrædelsessager: 30
Antal vejledningssager: 18
Antal OK-sager: 76
Antal forgæves tilsyn*: 115
Antal politianmeldelser: 8

*Forgæves tilsyn er antallet af gange en tilsynsførende er kørt forgæves – oftest skyldes dette, at forhandleren fejlagtigt har registreret sin privatadresse og ikke erhvervets adresse.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)