Snydt for millioner i kontanthjælp

Mere end 100 københavnere blev uretmæssigt placeret på den lave overgangsydelse. 28 af dem skal hver især have efterbetalt mere end 100.000 kroner.

Foto: Anders Bøggild

Det har længe stået klart, at Københavns Kommune har danmarksrekord i at tildele den lave overgangsydelse til borgere, som egentlig har krav på kontanthjælp. Og nu er der sat tal på, skriver Hus Forbi i juniudgaven af avisen, som er på gaden nu.

En foreløbig gennemgang viser, at 103 borgere i alt skal have efterbetalt mere end syv millioner kroner. Det fremgår af et notat fra Københavns Kommunes Ydelsesservice. Dertil kommer 135 uafklarede sager.

For at få den fulde kontanthjælp skal man have opholdt sig i Danmark i mindst ni ud af de seneste ti år – ellers bliver man sat på overgangsydelse. Ydelsen udgør 6.219 kroner om måneden før skat, hvis man er enlig – lige godt halvdelen af en almindelig kontanthjælp.

Overgangsydelsen hed tidligere ’integrationsydelse’ og blev indført i 2015 som led i udlændingepolitikken. Men også socialt udsatte er blevet ramt, fordi de har haft svært ved at dokumentere, at de rent faktisk har opholdt sig i Danmark den krævede tid.

Den praksis greb Folketingets ombudsmand ind overfor sidste år. Han fastslog, at det er kommunen, der har bevisbyrden, og at hjemløse og andre udsatte som udgangspunkt ikke må sættes på overgangsydelse, med mindre der er håndfaste oplysninger om, at de har været meget i udlandet. Ankestyrelsen har derfor opfordret kommunerne til at undersøge, om de har sager, der er blevet afgjort på forkert grundlag.

Københavns Kommune havde 1.152 borgere, som var på overgangsydelse i december sidste år. I 103 tilfælde var der sket en fejlbehandling – kommunen skulle have givet dem kontanthjælp (eller uddannelseshjælp) i stedet for overgangsydelse, fremgår det af notatet fra kommunen. Det er dateret 7. april, og da var der desuden 135 sager, som ikke var behandlet endnu.

De 28 københavnere, som fejlagtigt har været på overgangsydelse i længst tid, skal hver især have efterbetalt mere end 100.000 kroner, mens 35 skal have et sted mellem 10.000 og 100.000 kroner. Endelig skal 40 have en efterbetaling under 10.000 kroner.

Hus Forbi har siden august sidste år forsøgt at få en kommentar til kommunens praksis fra beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V). Det er fortsat ikke lykkedes.

Hus Forbi kan kun købes på gaden og koster 30 kroner, hvoraf 15 kroner går til sælgeren. Husk at bede om at se et gyldigt sælgerkort.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)