Socialdemokraternes mistillid til egne vælgere


Hver uge tager 24NYT temperaturen på ytringsfriheden både i og udenfor Danmark. Medlemmer af Trykkefrihedsselskabets ledelse skriver på skift om aktuelle emner, hvor det frie ord er sat på prøve.


 

Demokratiet står og falder med retten til for selvberoende borgere at træffe individuelle valg, bruge deres sunde fornuft og dømmekraft til at skelne kritisk, bl.a. mellem saglig og usaglig information. Det behøver vi hverken Mette Frederiksen, Mark Zuckerberg eller de øvrige Tech-giganter til at hjælpe os med.

På det netop overståede Folkemøde havde Trykkefrihedsselskabet inviteret Socialdemokraternes medieordfører, Kasper Sand Kjær til at debattere ytringsfrihed og Big Tech-censur på nettet med selskabets formand, Aia Fog.

Aia Fog udtrykte indledningsvist undren over regeringens fuldtonede opbakning til regulering af de sociale medier og over, at de så lydigt havde ladet deres lovforslag om samme trumfe af EU-kommissionens. Ligeledes fandt Aia Fog det betænkeligt, at regeringen havde bakket op om EU’s blokering af de russiske medier, Russia Today og Sputnik.

Ja, hvorfor gå Putins ærinde?

Hvorfor skal europæerne forhindres i at erfare hvilken propaganda Putin stopper ned i halsen på russerne? De 76 % af danskere med en aktiv Facebook-profil, hvis ikke alle danskere, ved jo allerede, at der blot er tale om propaganda og intet andet.

En uheldig følge af at bevæge sig ud af denne udemokratiske tangent kunne på et tidspunkt være at forbyde europæerne at købe bl.a. Mein Kampf, der propaganderer for nazisme. Bogen er (stadig) forbudt i Tyskland (hvor den dog kan læses på engelsk) og i Holland. Og siden 2010 også i Rusland grundet sit ekstremistiske indhold.

Men mere end at diskutere europæiske politikeres spontane reaktion på Ruslands invasion i Ukraine ønskede Kasper Sand Kjær at diskutere den i hans øjne mest reelle trussel mod ytringsfriheden og hævdede, at (…) ”dér hvor ytringsfriheden er truet, det er, at debatten er blevet så hård, tonen er blevet så barsk, at alt for mange afholder sig fra at deltage i debatten, fordi de ikke har lyst til at være en del af den måde, den foregår på i dag, og dermed bliver ytringsfriheden jo krænket for mange, mange flere end for de få, der gerne vil udtrykke ekstreme synspunkter.”

LÆS OGSÅ:  Facebook udøver trusler og censur mod Trykkefrihedsselskabet

Man kunne konkludere, at problemet i så fald er til at overskue, når det, som påstået af medieordføreren kun er de få, der forbryder sig mod al social konduite. Og man kunne minde om, at det stadig står den enkelte Facebook-bruger, der oplever sig forulempet på nettet, frit at aktivere adskillige knapper på sin profil: Følg ikke længere NN, Bloker NN eller Fjern NN som ven.

Men Kasper Sand Kjær har ret: der er folk herhjemme, både med etnisk dansk og anden etnisk baggrund, der udtrykker sig ekstremt på de sociale medier. Og det er trættende ad nauseam at læse deres infantile og hadefulde kommentarer, MEN: selv hadefulde beskeder kan ofte – og helt ufrivilligt – afdække en stor sandhed.

Tag nu blot følgende kommentar fra en uddannet sygeplejerske, TPA, der har sin daglige gang på en af Rigshospitalets akutklinikker. Hun reagerer her på et påstået blasfemisk værk af den dansk-iranske billedkunstner, Firoozeh Bazrafkan. Jeg vælger at bringe kommentaren i sin helhed for at understrege min pointe:

”Firoozeh Bazrafkan din lille forbandet unge af en luder satan! Du er nok noget af det mest ulovligste jeg har set og hørt om! Du er så fucking klam og ussel at høre, og se på at man næsten får tyndmave af at bare høre dit navn! Må allah retlede alle uvidne uhyre som dig! Kan du ikke ære religionen islam og folket som muslim? Jamen så fuck dog af helveds til din lille iraner ho, lev for dig selv og behold dine sindsyge tanker for dig selv, og lad vær med at stigmatisere og generalissere din so! Hahahha hvad er det du prøver på?? at få chi chi chiiiing bonus i danskernes øjne! I statens øjne? Politikernes øjne? Kom igenn! Uhhhh rolig!! Dette får du ikke dansk pas af eller bliver fri for dit grå pas af?! Ps. Er selv født og opvokset i DK og er danskstatsborger hvilket jeg har været siden jeg lå i mamas mave! Muu ha hahh! Og flygtede ikke som dig din retspsykiatriske kælling! Hoooooov når vi snakker om retspsykiatri? Så tag lige en tur forbi Anoreksiklinikken? Du knækker jo snart pige barn!! Eller pas på du ikke bliver knækket haha!! Uhhhh er jeg nu terrorist?? Vær så glad for at du er fra bøhlandet og ikke hovedstadsområdet, for så kan jeg med garanti sige at du nok lå på et af sygehusene og var i gang med at lappes sammen.. Ha ha hahh tag det med ro, vi lader allah straffe dig når dagen er inde INSHALLAH, for alle vi andre muslimer er jo terrorister uhh??”

LÆS OGSÅ:  Hvor militariseret og bevogtet kan et civilsamfund være og stadig kaldes et demokrati?

Reaktionen, der muligvis burde en tur forbi politiet, og som afslører et forældrepar, der har fejlet eklatant med deres opdragelse samt en dansklærer med sin undervisning, er mere end andet et bevis for, at 30-40 års bestræbelser på – til en værdi af flere hundrede milliarder danske skattekroner – at gøre alle muslimer til demokratiske borgere, der anerkender ytringsfrihed – herunder kunstnerisk frihed samt religionskritik – har haft begrænset succes, i værste fald været til ingen verdens nytte.

Og så har den taget al validitet ud af argumentet om, og undermineret tilliden til, at blot den enkelte indvandrer tog sig en uddannelse og forsørgede sig selv, ville det løse alle problemer. 

Sygeplejerskens mildt sagt groteske facon til trods bør dog hverken få Mette Frederiksen eller Mark Zuckerberg og de øvrige Tech-giganter til at lukke ned for hende: hun skal have lov til at ytre sig efter bedste evne (så længe det sker inden for lovens rammer!), så vi kan vide, hvad hun tænker, og vi har mulighed for at gå i rette med hende og udstille hendes vrøvl.

Og det bliver bl.a. hun så faktisk i efteråret, idet Firoozeh Bazrafkan i samarbejde med forlaget Brilleuglen udgiver en bog med en lang række af de hadefulde beskeder kunstneren siden 2009 har fået i sin indbakke og på Facebook. Sådan! Efter bedste vestlige tradition. 

LÆS OGSÅ:  Om præster og ytringsfrihed

Spørgsmålet er så om den bog måtte trykkes – hvis det stod til Socialdemokratiet.

Kit Louise Strand er bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)