Søren fik vendt skattesmæk på 17.000 kr. til at få 2.700 kr. tilbage i skat: Her er 5 fradrag til årsopgørelsen

Årsopgørelsen for 2022 er klar d. 13 marts, hvor det bliver tydeligt, om man skal have penge tilbage i skat eller skal betale en restskat. Sidste år var Søren lige ved at skulle betale 17.000 kr. i restskat, men det blev vendt til at han i stedet fik 2.700 kr. udbetalt pga. missede skattefradrag. Hvis du vil undgå at skulle have penge op af lommen, så kommer skatteplatformen TaxHelper her med 5 fradrag, du ikke må misse lige netop i år.

D. 13. marts lander årsopgørelsen og danskerne får enten lidt ekstra penge eller en skatteregning. I disse år skal man være ekstra opmærksom for at sikre sig at ende i den førstnævnte kategori.

Direktør i TaxHelper, Aske Buemann kan se, at det særligt er det manuelle kørselsfradrag, som danskerne har svært ved, samt også det faktum at mere end 250.000 danskere har handlet bolig i 2021 og 2022, hvilket giver ret til fradrag. ”Kørselsfradraget er særligt vigtigt igen i år, fordi det ikke indberettes automatisk af SKAT, som man ellers er vant til. Dermed kan mange danskere åbne op for en ubehagelig overraskelse når årsopgørelsen lander. Sidste år var det lige under 1 mil. danskere, der fik et skattesmæk”, lyder det fra direktøren.

TaxHelper har bygget en platform, der hjælper danskerne med at få alle de fradrag, de har ret til. Over de sidste 2 år har de fundet missede fradrag for mere end 150 mil. kr, og Søren er ikke den eneste, der er gået glip af store beløb. En fjerdedel af alle der får hjælp af TaxHelper, er gået glip af over 20.000 kr. i fradrag.

Vendte skattesmæk på 17.000 kr. til en udbetaling på 2.700 kr.

Da årsopgørelsen sidste år blev gjort tilgængelig kunne Søren Thøgersen konstatere, at han stod til at skulle betale omkring 17.000 kr. tilbage i skat. Og som resten af de lige under 1 mil. danskere med restskat gik han igang med indbetalingen, da han faldt over platformen, TaxHelper, der påstod at kunne hjælpe ham med at tjekke fradragene efter. Søren besluttede sig for at prøve platformen og kort tid efter havde TaxHelper fået vendt skattesmækket til en udbetaling på omkring 2.700 kr. grundet oversete skattefradrag. Søren synes egentlig at skat.dk er et fint system:

LÆS OGSÅ:  Danmarkshistoriens største skattesag for Højesteret

“Skat.dk fungerer rigtig fint for mig, og jeg har ikke oplevet et problem med at indberette mine fradrag på TastSelv. Min indkomst svinger en del, så jeg plejer at være ret opmærksom på min årsopgørelse”.

Men Søren undrer sig over, at SKAT alligevel ikke får det hele med:

“Jeg betaler med glæde skat, men jeg vil ikke betale for meget. Så når jeg kan gå glip af så mange penge, selvom jeg er ret opmærksom, så tør jeg slet ikke tænke på hvor mange penge, der hvert år ikke bliver retmæssigt udbetalt. Det påvirker også ens tillid til SKAT negativt, når man ikke får hvad, man har ret til. Så jeg vil bruger TaxHelper fremover, som et tjek af at jeg får alt, jeg har ret til.”

Her kommer de 5 fradrag, som TaxHelper oplever flest går glip af:

1. Det manuelle kørselsfradrag

Det kan lyde som et af de fradrag, de fleste har styr på, når over 1 mil. danskere anvender det årligt. Men alligevel er det en af de største syndere, når det kommer til oversete fradrag. En af grundene hertil er, at SKATs oplysninger ikke nødvendigvis er rigtige, fortæller Aske Buemann: “Vi oplever mange tilfælde, hvor SKAT eksempelvis har udregnet en afstand til dit arbejde, der ikke passer med, den afstand man faktisk kører. Det sker ofte ved byer, hvor den hurtigste rute på en motorvej kan være længere end den korteste rute igennem byen. Her må man godt vælge den afstand, man faktisk kører frem for den korteste, som SKAT ofte foreslår.”

LÆS OGSÅ:  Eksplosion i København - nu er der nyt fra politiet

En anden grund hertil er, at kørselsfradraget de sidste 2 år ikke automatisk er kommet med på årsopgørelsen. Det har ifl. revisionshuset BDO ført til, at op mod 680 mil. kr. er blevet misset i skattefradrag for mere end 40.000 borgere.

2. Fradrag ved omlægning af lån og køb/salg af bolig

I 2020 og 2021 var der mange, der fik ny bolig, og i 2022 er turen kommet til at omlægge lånene i sin bolig med de stigende renter. I begge sammenhænge skal man være opmærksom på de gebyrer, man betaler til sin bank og realkreditinstitut, for der kan være flere tusinde kroner at hente i fradrag.

“Det er gebyrer som ‘garantiprovision’ og ‘differencerenter’, som folk selv skal indberette, hvor fradragene kan være op til 20.000 kr. Disse fradrag er ret ukendte, og vi oplever meget sjældent at folk selv har indberettet dem”, siger Aske Buemann.

3. Alle tab på aktier i 2022 kommer ikke automatisk med

Hvis man er en af de mange danskere, der har tabt penge på aktier det sidste års tid, så skal man være opmærksom på særligt én slags aktier. De fleste aktiehandler bliver automatisk indberettet af den platformen man handler på, men én gruppe gør ikke. Det gælder de mindre aktier handlet på uregulerede børser f.eks. First North, såsom iværksættervirksomhederne Happy Helper, Freetrailer, Hove og Penneo. Hvis man har haft et tab, skal man selv angive fradraget og det samme med gevinsten.

LÆS OGSÅ: 

4. Renter lån optaget i Danmark hos en udenlandsk bank

Der er flere banker og finansielle udbydere, der ligner banker, som opererer i Danmark og dermed automatisk ville indberette ens renter til SKAT. Men der findes eksempler, hvor banken ikke formelt har ‘driftssted i Danmark’ og dermed ikke indberetter automatisk. Det omhandler blandt andet Ferratum og Bank Norwegian, der holder til i hhv. Malta og Norge. Disse renter skal man selv ind og lægge på årsopgørelsen – og der kan være tale om store beløb.

5. Rejser og kurser både i Danmark og uden for landet

Epinion har fundet, at næsten 1 mil. danskere hvert år går glip af rejsefradraget. Under de sidste 2-3 år har færre rejst, men har man været på kursus, rejse, konference eller lign. med sit arbejde, så kan der være fradrag at hente, selvom arbejdsgiveren har betalt alt mad og overnatning. Det kan blive op til 5.000 kr. om ugen i fradrag, og det kræver primært, at man har overnattet ude og været væk i mere end 24 timer.

“Raterne og udregningen af rejsefradraget ændrer sig hvert år, og SKATs egne tal viser, at folk regner fradraget forkert i hvert tredje tilfælde. Samtidigt tror mange, at det kun gælder lange udlandsrejser, men det er ikke tilfældet. Man skal blot have været væk i 24 timer og være nødsaget til at overnatte ude, så kan man potentielt få fradrag”, fortæller Aske Buemann.

 

Fakta:

BDO finder at 40.000 borgere potentielt er gået glip af op til 17.000 kr. I fradrag hver. Det er samlet 680 mil. Kr.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)