Stop spild af vin: Sådan skal du bruge sjatterne

De fleste har prøvet at åbne en flaske vin, drikke tre glas, og hælde resten i vasken. Men det skal være slut nu. Vinekspert giver fire anderledes råd til, hvad man skal gøre med vinresterne.

Danskerne er glade for vin. Så glade at knap hver femte dansker over 18 år drikker vin i løbet af dagen. Alligevel kan det være svært at få drukket hele flasken på et par dage, før vinen bliver dårlig og må ende i bunden af vasken.

– Vin er godt på mange måder. Det smager fantastisk, og i de rette mængder kan det også være godt for helbredet, men det kan bruges til meget mere end at drikke eller lave mad med. Derfor er det en skam at så mange vinrester ender i vasken i stedet for, at man får det brugt til noget fornuftigt, forklarer René Dreijer, vinekspert hos Klubvin.dk.

Fire ting du kan bruge vinresterne til

Det mest kendte trick til at få brugt det sidste af vinen, eller undskyldningen for at åbne en ny flaske, er ifølge René Dreijer, at man kan hælde en sjat rødvin i saucen eller kødretten eller koge en risotto med et stort glas hvidvin. Men skal man ikke lige i køkkenet, så er der mange andre kreative måder at bruge resterne på.

– De fleste bruger nok resterne fra flasken som en del af madlavningen dagen efter, og det er også en fin måde at bruge vinsjatterne på. Men hvis man ikke lige står og skal i køkkenet, så behøver vinen stadig ikke at gå til spilde, fortæller René Dreijer.

LÆS OGSÅ:  Nu’ det jul igen: Sådan vælger du selv den rigtige vin til julebordet

Vinekspert hos Klubvin.dk, René Dreijer, giver her sine bud på hvad man skal gøre med resterne:

Frys vinen ned. Har du en smule vin til overs, så hæld det i en isterningbakke, og lav isterninger af vinen. De er nemme at tage frem på et senere tidspunkt, hvis der skal bruges vin i en sauce eller en marinade, men de kan også bruges til at holde drinks kolde, uden at udvande smagen. Det passer perfekt til en sommerlig sangria.

Tag bad i rødvin. Rødvin er et glimrende middel til at rense og blødgøre huden. Stoffet resveratrol, og vinsyren i rødvinen, hjælper med at blødgøre og gendanne huden. Bland lidt rødvin med vand i en skål, og bruge det til at rense ansigtet, eller hæld et par glas i et karbad eller et fodbad.

Gør rent med hvidvin. Hvidvin kan bruges som et effektivt rengøringsmiddel hvor alkoholen, kombineret med syren i vinen, fjerner fedtpletter og slår bakterier ihjel, uden brug af stærke kemikalier man normalt finder i rengøringsmidler. Man skal dog passe på med granit, da syren i vinen kan beskadige stenen.

Brug rødvin til at fange bananfluer. Sidst, men ikke mindst, kan rødvinen også bruges som insektmiddel mod bananfluer, som hærger luftrummet omkring frugtskålen. Men stil et glas rødvin ved siden af frugtskålen, dæk glasset til med husholdningsfilm, og prik små huller i filmen. Vinen tiltrækker bananfluerne, der vil kravle ned i glasset, men ikke kan komme ud igen, og frugterne er nu fri for bananfluer.

LÆS OGSÅ:  Dårlig vin på restauranten: Sådan siger du fra overfor tjeneren

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)