SVM-regeringen svigter NATO 


Klummer på 24NYT er udelukkende udtryk for skribentens mening. 

24NYT er ikke nødvendigvis enig med skribenten.


 

Den nye SVM-regering skuffer på et område, som er helt afgørende for Danmarks anseelse og fremtid: Det militære forsvar. I regeringsgrundlaget, som partierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne står bag, vil man blot fremskynde opfyldelsen af NATO-målsætningen om udgifter til forsvaret på mindst 2 pct. af BNP til år 2030. Det er en fremskyndelse af vores NATO-forpligtelse med kun tre år. Fra 2033 til 2030. Dermed vil Danmark fortsat ligge helt i bunden blandt samtlige NATO-lande med at bidrage til den fælles NATO-forpligtelse.

Det er både uforståeligt og pinligt. Uforståeligt, fordi der raser en krig i Østeuropa, som risikerer at brede sig til Vesteuropa. Uforståeligt er det også, at der tilsyneladende ikke er nogen rigtig forsvarsvilje hos de tre regeringspartier. Og pinligt er det, at Danmark fortsat efter den nye regerings opfattelse skal ligger på NATO’s absolutte sidsteplads, når det gælder militært forsvar og kampkraft. I Polen, Estland, Letland, Litauen, Storbritannien, Spanien, Finland og USA opfylder man allerede i dag NATO-kravet om mindst 2 pct. af BNP til militæret. For USA’s vedkommende udgør militærudgifterne 3-4 pct. af BNP, mens vi i Danmark i 2022 ligger på 1,3 pct. Det betyder, at hver amerikaner betaler mere end dobbelt så meget til militæret, som hver dansker gør. Er det rimeligt? 

Nej, det er det ikke, for her drejer det sig jo om at forsvare de europæiske NATO-lande mod russiske angreb, og hvorfor skal amerikanerne på den anden side af Atlanterhavet betale for at hjælpe os, når vi ikke selv gider betale vores del af regningen?

LÆS OGSÅ:  Klumme: EU får én over næsen af lilleputlandet Schweiz

Hvor er protesterne fra de danske generaler? Hvor er forargelsen hos lederen af Det Konservative Folkeparti, der mere end noget andet politisk parti i Danmark burde have et stærkt og troværdigt militær som topprioritet? Det er på tide at De Konservative vælger sig en ny leder, der kan tale forsvarets sag. SVM-regeringen bør presses til at fremrykke forøgelsen af dansk militær kampkraft til f.eks. 2025.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)