Torden og lynild kan give ødelæggelser i landbruget

I fordums tider kastede tordenguden Thor sin hammer, så lynets guddommelige kraft gav ødelæggelser. Nu ved vi, at lyn er elektriske ladninger, men de ødelægger fortsat især i landbruget. Skaderne kan dog undgås.

Med sommerens ankomst følger også en anden lidt ubehagelig gæst – lynet. Sommeren er nemlig højsæson for lyn og for de skader, som lynet kan medføre. Statistikken viser, at ca. 85% af alle lyn slår ned i månederne juni, juli og august.

Der skal ikke meget til for at sikre sin ejendom imod lynskader. Med den rigtige sikring kan man nedsætte risikoen for ødelagt elektronik og skader på elsystemet, når sommerens uvejr rammer.

”Umiddelbart kunne man tro, at direkte lynnedslag er skyld i de fleste af de skader, der opstår under et tordenvejr. Men langt de fleste skader skyldes overspænding, som rammer elektrisk udstyr og elektronik via forsyningsnettet. I år har der allerede været dage med mange lyn,” siger agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm, som råder landmændene til at få lynsikret deres gårde.

Landmænd er i dag afhængige af, at elektronikken virker i fx computere, ventilation, malkerobotter og fodringsanlæg. Så når lynet slår ned og skaber overspænding i de elektriske systemer, kan det gå ud over produktionen.

”Det er ofte dyre skader, som giver meget besvær, men det værste er, at det ofte går ud over dyrene, når ventilationen stopper, eller der ikke kan malkes”, siger han.

LÆS OGSÅ:  LEDER: Islam er også under tiltale i Kundby-sagen - dommen over islam er: skyldig

Husk at sikre hele ejendommen
Når gården skal sikres mod lynnedslag, er det vigtigt at komme hele vejen rundt. Det er ofte ikke nok at bede elektrikeren om at sætte transientbeskyttelse, som er det rigtige ord for lynsikring, i hovedtavlen. Overspændingen kan komme ind også via telefon eller elhegn, og er der langt mellem hovedtavle og undertavler, skal undertavlerne også sikres.

”Prisen for at lynsikre sin ejendom er forholdsvis lille. Samtidig slipper du som landbrugskunde i Topdanmark for at betale selvrisiko for lynskader, hvis du har investeret i en transientbeskyttelse, der beskytter hele ejendommen imod overspænding. Så der er flere fordele ved at gøre det, ” siger Svend-Anker Worm.

Men lynbeskyttelsen kan dog kun i de færreste tilfælde klare en fuldtræffer, fortsætter han.

Træk stikket ud
Skal du på ferie i lynsæsonen, kan det også være en god idé at tage stikket ud til pc, fjernsyn og andet elektrisk udstyr i beboelsen, der er sluttet til elnettet. Men husk, at fryser, køleskab og evt. tyverialarm skal have strømforsyning konstant.

”På den måde er du også med til at undgå overspændingsskader. Og har det været tordenvejr, og konstaterer du, at ejendommens HFI-relæ er slået fra, kan det være tegn på, at der har været et lynnedslag i nærheden. Så er det en god idé at gå en runde og kontrollere, om alle anlæg fungerer, ” siger Svend-Anker Worm.

LÆS OGSÅ:  Dyrevelfærd: Danske forbrugere begejstrede for "velfærdsmærke" på fødevarer

Fakta
– Transienter, som følge af lyn, er kortvarige overspændinger, som ofte kommer ude fra el-nettet eller via telefonlinjen
– Lynnedslag kan forplante sig ud i elnettet på gården og give store skader på elektrisk udstyr, som fx foder- og ventilationsanlæg, malkeanlæg og brovægte med mere
– Med lynsikring (transientbeskyttelse) på alle installationer vil en eventuel transient, som rammer gårdens el forbindelser, blive sendt i jorden i stedet for det elektriske udstyr.

OBS: DR har fået Facebook til at lukke 24NYTs side. Derfor kan vi ikke selv dele denne artikel. Vi håber, at læserne selv vil dele den fra egne Facebook-profiler.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)