Trump underskriver ordre, der skal stoppe tech-giganternes manipulation med demokratiet

USA’s præsident Donald Trump har underskrevet regeringsordre, der skal sikre, at sociale medier og søgemaskiner som Google ikke manipulerer demokratiet ved at forbyde eller slette opslag med bestemte politiske holdninger.

USA’s præsident Donald Trump har aldrig været bleg for at lægge sig ud med den magtfulde medie-elite.

Han anklager både mainstream-medier og sociale mediegiganter som Facebook og Twitter for at bedrive, hvad han kalder fake news.

Især har Trump været kritisk overfor tech-giganternes fremme eller censur af bestemte politiske opslag og profiler. Den praksis vil han nu forsøge at ændre med en ny lov.

Ukontrolleret magt

Ifølge Trump har de sociale medier og søgemaskinen Google “ukontrolleret magt til at censurere, begrænse, redigere, forme, bortgemme og ændre nærmest al form for kommunikation mellem private borgere og mellem større grupper. Det er uden forhistorie, at et lille antal virksomheder og nogle få mennesker er herre over så stor en andel af menneskelig udveksling. Det kan vi ikke tillade”, fortæller han ved en nylig pressekonference.

USA’s regering mener, at de sociale medier og søgemaskiner ikke er neutrale. Han peger på deres særegne regler for hvilke emner, der må debatteres på deres platforme, og hvordan de må debatteres.

“De valg Twitter gør, når de vælger at undertrykke, redigere, sortliste, skyggebanne (begrænse spredning af opslag uden forfatterens viden, red.) eller lave redaktionelle beslutninger, gør, at Twitter ikke er en neutral offentlig platform. De bliver istedet et medie med et bestemt synspunkt”, siger han. Det samme gør sig gældende for andre online-virksomheder som Facebook og søgemaskinen Google, mener Trump.

LÆS OGSÅ:  Tyskland: Fuld censur nu officiel Domstole omskriver historien

Politisk aktivisme

Sociale medier og søgemaskiner fremhæver eller ignorerer jævnligt bestemte politiske holdninger, og det gør dem reelt til politiske aktivistgrupper. Dette er upassende, mener Trump.

Søgemaskiners og sociale mediers “censur og politiske skævvridning er en trussel mod selve friheden. Forestil dig, hvis dit telefonselskab kunne ændre eller skrue ned for dine samtaler. Sociale medier har større rækkevidde end noget telefonselskab”, siger han.

Trump har derfor underskrevet en regeringsordre, der skal beskytte det amerikanske folks ytringsfrihed og rettigheder, siger Trump.

Ingen beskyttelse til giganterne

Et af de tiltag, den amerikanske regering vil lave, er at gøre det muligt at sagsøge sociale medier, hvis man mener at være blevet uretfærdigt behandlet af dem. Dette har tech-giganterne indtil videre været beskyttet imod, fordi de var klassificeret som neutrale platforme, snarere end som udgivere med bestemte synspunkter og en redaktionel linje.

Regeringsordren betyder også, at der vil komme regulering på området, som skal sikre, at tech-giganterne ikke udnytter deres markedsposition til at opnå en monopol-lignende position. “De er ved fuldstændigt at overtage vores kommunikation. Det vil vi ikke tillade”, mener amerikanernes regering om tech-giganterne.

Sociale medier, der undertrykker ytringsfriheden, vil også blive afskåret fra at kunne få offentlig støtte.

Regeringsordren er nu ved at blive udmøntet i egentlig lovgivning, understreger Trump.

Enig justitsminister

Ifølge USA’s justitsminister William Barr har de sociale medier udnyttet den nuværende lovgivning urimeligt. Den oprindelige lovgivning, der blev udformet for 25 år siden, blev udformet, da sociale medier endnu blot fungerede som en slags online opslagstavler, folk kunne sætte hvad som helst på.

LÆS OGSÅ:  Irans religiøse diktatur og ytringsfriheden i Danmark

Formålet var dengang at beskytte sociale medier mod at blive sagsøgt, hvis de fjernede kriminelle opslag som børneporno eller annoncer om menneskehandel. Men den beskyttelse er blevet udnyttet groft til at omfatte en stor del af den almindelige kommunikation i vores samfund, mener justitsministeren.

Sociale medier fungerer reelt i dag som redaktioner og udgivere, der ligesom traditionelle medier udvælger og redigerer indholdet på deres platforme. Derfor skal de ikke behandles anderledes end andre medier, mener William Barr.

Ytringsfrihed som lokkemad til manipulation

Justitsminister William Barr mener, at de sociale medier har brugt løfter om ytringsfrihed til at lokke brugerne i en fælde, hvorefter brugerne nu bliver udnyttet til at fremme bestemte politiske dagsordener:

“Man har brugt en strategi, hvor folk er blevet lokket, hvorefter man har foretaget et skift. De her virksomheder voksede, fordi de udgav sig for at være steder, hvor alle kunne blive hørt. Men nu, hvor de er blevet meget magtfulde, har de skiftet og udnytter nu deres position på markedet til at fremme bestemte politiske synspunkter. Det er forkert”, mener den amerikanske justitsminister.

Under pressekonferencen gav præsident Trump et eksempel på, hvordan den sociale tech-gigant Twitter har påvirket online-diskussioner ved at klassificere udtrykket “ulovlig indvandrer” som hate speech. Sådanne forbud kan gøre det meget svært at drøfte bestemte emner på kritisk vis.

LÆS OGSÅ:  Støjberg genopliver Muhammed-tegning – bringer muslimers pis i kog

...
Har du prøvet at blive udelukket fra Facebook eller Twitter? Fortæl os om det i kommentarfeltet herunder, og del meget gerne artiklen på Facebook!

(Video via Fox News: Den amerikanske regering afholder pressekonference om regulering af tech-giganternes muligheder for at påvirke den offentlige samtale)

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)