Udviklingen af gasfyrsinstallationer afslører urealistiske mål

De seneste to år er der blevet installeret 8.200 nye gasfyr i Danmark. Dette viser en opgørelse fra Sikkerhedsstyrelsen. Dette betyder derfor, at en udfasning af danske gasfyr i 2035 ikke længere er realistisk.

Dette er ikke realistisk, da et gennemsnitligt gasfyr har en forventet levetid på 18 år, så udviklingen betyder, at det politiske aftalte mål om, at gasfyr skal være udfaset i boliger i 2035 bliver umuligt at nå. Sådan lød vurderingen fra Den Nationale Energikrisestab (Nekst) tidligere på året.

Man kan ikke forbyde folk at købe et gasfyr. Et forbud er nemlig umuligt på grund af EU-lovgivning. Hos Naturgas priser vurderer vi, at dette kan ende ud i, at man skal ændre lovgivningen eller, at man beskatter nye gasfyr så hårdt, eller lave så høje afgifter, at intet normalt menneske har tænkt sig at købe et gasfyr.

Samtidig er der en betydelig efterspørgslen på gasfyr, hvilket understreges af et af Danmarks største VVS-firmaer, Leon Petersen VVS & Gas. I løbet af årets første to måneder har firmaet installeret 49 nye gaskedler, mens man kun har fået afsat to varmepumper.

Den høje efterspørgsel skyldes blandt andet, at priserne på gas er faldet eksplosivt. Et nyt gasfyr koster også kun en tredjedel af en ny varmepumpe, fortæller Victor Nielsen fra Naturgas priser.

Victor Nielsen fra Naturgas priser fremhæver også, at det er tydeligt at mærke efterspørgslen på naturgas. Gasfyr spiller en stor rolle i mange danske hjem, da det er pålidelig opvarmningskilde. Den stigende efterspørgslen skyldes ikke kun økonomiske – og praktiske fordele, men behovet for en effektiv opvarmningskilde. Derfor skaber dette naturligvis en udfordring i at nå det politiske mål.

LÆS OGSÅ:  Går du glip af disse energibesparelser på dit gasfyr? Her er 4 gode råd

Det er dog vigtigt at pointere, at anbefalingerne er kommet fra Nekst, og de har brugt de seneste 12 måneder på at lave en plan for, hvordan man får gassen ud af 300.000 danske boliger.

Står det til Nekst, så skal Folketinget ændre lovgivningen, så det bliver muligt at tvinge boligejere til at droppe gassen. Det kan betyde, at boligejere brænder inde med velfungerende gasfyr. Dette er ifølge Nekst et nødvendigt greb, hvis man skal indfri de politiske mål.

Hvordan situationen ender, vil kun tiden vise, og det er derfor vigtigt at følge med i udviklingen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)