Danmarkshistoriens niende undersøgelseskommission har påbegyndt sit arbejde, der om fem år skal afgive beretning om, hvem der har været skyld i de sidste 15 års skandaler i SKAT. Det skriver Berlingske.
Professor i forvaltningsret på Københavns Universitet Michael Gøtze har gennemgået arbejdet i de ni kommissioner, der er blevet nedsat efter Loven om Undersøgelseskommissioner.
Indtil videre har de ti kommissioner kostet mere end 280 mio. kr. Men det beløb vil blive fordoblet, når Undersøgelseskommissionen om SKAT om en årrække afleverer sin beretning. Den kommissionsundersøgelse er nemlig budgetteret til at koste mere end 300 mio. kr.
24NYT: Endnu en kommission, endnu en rapport med masser af gode intentioner og luftige udsagn, og endnu et bidrag til den nederste skrivebordsskuffe.
Kommissionsundersøgelser lyder umiddelbart som en god idé, altså hvis man bare ikke af erfaring vidste, at inden den mange millioner kr. dyre undersøgelse er afsluttet og en vattet konklusion foreligger, er der gået flere år, og at der så i mellemtiden er opstået nye problemer, der er mere interessante, og som kræver enten en ny skatteyderbetalt undersøgelseskommission eller en advokatundersøgelse.
En undersøgelseskommission skal tygge sig igennem titusinder af papirer, notater, rapporter, indstillinger, mails og meget andet godt. Og skal afhøre mange hundrede vidner med deres bisiddere. Når en 12-15 bind lang rapport om ti år er skrevet, har alle glemt, hvad det handlede om.
Reelt er de fleste af de ni undersøgelseskommissioner, vi har haft, endt med frifindelser eller næsten frifindelser. Folketinget har nemlig ikke nogen interesse i at skabe præcedens og starte en udvikling, hvor der kan placeres et reelt ansvar, og hvor skandaler kan få personalemæssige eller strafferetlige konsekvenser for de implicerede. Når lokummet brænder, går magteliten derfor fri for ansvar – hver gang.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)