VIDEO: Tid til hjemsendelser? “Ja”, siger FN – hvad siger Løkke?

Massevis af flygtninge vender i disse måneder hjem til Syrien. Det er tid for syriske flygtninge at vende hjem, mener FN. Men er regeringen parat til at bruge magt, hvis flygtningene ikke vil?

Islamisk Stat er nærmest udryddet i Syrien, og livet under præsident Bashar al-Assad er åbenbart ikke så slemt, som mange har påstået.

Indtil videre er 37.000 syriske flygtninge ifølge FN vendt hjem i år. Et tal der kan vokse til en kvart million i 2019.

“Krigen er stort set slut. Der er et par små lommer med konflikter, men disse steder er der nu som bekendt forhandlet en våbenhvile på plads,” fortæller Amin Awad, leder af FNs Flygtningedirektorat for Mellemøsten og Nordafrika.

“Vi forventer i den første fase af hjemvendelser at op mod 250.000 syrere vil vende hjem i 2019. Tallet kan være højere eller lavere afhængigt af, hvor hurtigt vi kan fjerne forhindringer for hjemvendelser,” fortæller en optimistisk Amin Awad.

Mens det hos selveste FN er naturligt at tale om, at syrere vender hjem, er emnet fortsat kontroversielt i Danmark. Her har Dansk Folkeparti krævet et paradigmeskifte i udlændingepolitiken som indebærer, at flygtninge skal vende hjem, når der er fred i deres hjemland. Ni ud af ti flygtninge ender ellers med at blive boende permanent i Danmark.

Prisen for en flygtning i Danmark er på knap en kvart million årligt. Når det gælder uledsagede flygtningebørn er omkostningerne dobbelt så høje. Såfremt det lykkes regeringen at sende de syriske flygtninge hjem, vil der altså blive frigjort mange penge til f.eks. velfærd eller skattelettelser.

LÆS OGSÅ:  Flygtninge i kamp med politiet – bla. anvendt kasteskyts

En af de faktorer, som kan spille ind i forhold til hjemsendelser er, hvor meget pres og tvang regeringen er parat til at udøve for at efterkomme Dansk Folkepartis ønske. Dette kan der nemlig godt stilles spørgsmålstegn ved. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har således erklæret sig parat til at underskrive FN-aftalen Global compact for refugees. Af denne aftale fremgår det, at flygtninge helst kun skal hjemsende, såfremt de selv vil.

I sommeren 2018 var der så mange syrere i Danmark, som fløj på ferie i hjemlandet, at en ny flyrute blev åbnet fra Billund. Dette har fået mange til at stille spørgsmålstegn ved, om mange syrere i virkeligheden er i Danmark af bekvemmelighed.

Det internationale nyhedsbureau AP har udgivet en lille dokumentar Livet vender tilbage til Damaskus. Her kan man få et indtryk af forholdene i Syriens hovedstad:

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)