Den næste pandemi vokser i Danmarks egen baghave

Danmarks svineproduktion rummer en potentiel fare for, at landet kan blive epicenter for den næste pandemi, og myndighederne har ingen plan, advarer fremtrædende eksperter.

Danmarks enorme svinebesætninger er en potentiel sundhedfare, der kan starte den næste pandemi, siger fremtrædende forskere. Foto: World Animal Protection

På vej ud af coronakrisen advarer forskere nu om sundhedsfaren ved Danmarks enorme svinebesætninger og manglen på en plan, hvis en ny farlig virus skulle opstå i det industrielle landbrug.

”Vi har et rekordstort antal produktionsdyr i forhold til landets areal og befolkningens størrelse. Det rummer nogle alvorlige udfordringer i forhold til zoonoser”, siger Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet.

Også virolog Ramona Trebbien og virus forsker Thea Kølsen advarer i Ugeskrift for Læger om faren for virus-spring fra dyr til mennesker. Både fra vilde dyr, men også fra produktionsdyr i det danske landbrug som høns, ænder, kalkuner – og grise.

Ifølge Hans Jørn Kolmos gror faren for den næste pandemi potentielt i Danmarks egen baghave, og kan opstå i en moderne dansk svinestald, hvor risikoen er steget markant de sidste år:

“Inden for 10 års tid er der sket en opbygning af influenza-stammer i store danske svinebesætninger, som har det potentiale, at de kan overføres til mennesker og gøre os syge. Det der rummer det helt store smitte potentiale er koncentrationen af mange svin på meget lidt plads, og vi har allerede set de første danskere, som er blevet alvorligt syge efter smitte med svineinfluenza”, uddyber Hans Jørn Kolmos.

Den erfarne mikrobiolog mener, at bolden nu ligger hos både branchen samt myndigheder og politikere:

“Danmark har ingen plan, det er vi nødt til at have, og den skal inkludere, at man er proaktiv, så vi kan gribe ind overfor smitte fra produktionsdyr, inden katastrofen sker igen,” siger Hans Jørn Kolmos:

“Det politiske system er desværre meget tøvende. Man vil helst ikke have for meget blæst om problemet, for hvad skal vi stille op med de besætninger, der rummer de her potentielle svineinfluenza-virus”, konstaterer Kolmos:

“Svinebranchen ønsker bare at producere svin, uden for meget offentlig opmærksomhed på smitteproblemet, for så går det bare ud over produktionen og eksporten. Men i sundhedsvæsenet er vi flere, der synes, at der mangler lægefaglige input i fødevarestyrelsen til at varetage menneskers sundhed. Vi kan ikke bare lade det brede sig, som vi for eksempel har set med antibiotika resistente MRSA-bakterier, som nu findes i næsten alle konventionelle danske besætninger, og som hvert år smitter mange mennesker i lokalsamfundet”.

Corona-krisen menes at være startet med et virus-spring fra flagermus til mennesker på et dyremarked med levende og slagtede dyr i den kinesiske provins, Wuhan, og dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection har tidligere advaret om faren for zoonoser fra både vilde og tamme dyr.

“Når fremtrædende eksperter nu lægger fakta på bordet, og advarer så klart om den måde, vi udnytter landbrugsdyr på, bliver både politikere og landbruget nødt til at tage de advarsler meget alvorligt”, siger programchef Esben Sloth, World Animal Protection, og fortsætter:

“Der er i forvejen store dyrevelfærdsproblemer i den industrielle svineproduktion, og det forskerne siger til os, er endnu en grund til at reducere antallet af svin betragteligt

og satse meget mere på andre produktionsformer som friland, økologi og plantebaseret produktion”.

Fakta om dansk svineproduktion:

I 2021 producerede dansk landbrug mere end 33 millioner grise i Danmark.

Heraf blev lidt mere end 14 millioner eksporteret som smågrise til andre lande.

Landbrug & Fødevarer oplyste sidste år, at de ikke havde planer om, at sænke antallet af grise i den industrielle svineproduktion.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)