Die dummen Dänen er på spil igen


Korte, skarpe og – somme tider – satiriske tekster om de politiske løgne, fortielserne og hykleriet.


 

Rusland er Sovjetunionen i nye klæder. Ruslands magthavere er gemene gangstere, som ikke respekterer de spilleregler, man har i den vestlige verden. Især noget så helligt som ejendomsret. Det ved alle nogenlunde begavede og oplyste mennesker, men ikke danske erhvervsledere og eksperter, hvilket fremgår klart af medieberetningerne omkring Carlsbergs situation i Rusland, hvor Putin har overtaget Carlsbergs aktiver med et nyt dekret.

Hos Carlsberg er de naturligvis yderst overraskede over Putins dekret og de lovløse tilstande, der hersker i Rusland. De har nemlig aldrig hørt, at Rusland skulle være et risikofyldt marked.

Putins overtagelse af kontrollen over Carlsbergs russiske bryggeri er et tegn på total lovløshed i Rusland, lyder den skarpe analyse fra en række eksperter.

Det vil være naturligt, hvis investorerne spekulerer i, at Rockwools russiske aktiviteter og fabrikker også kunne komme i farezonen”, lyder det fra Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet. En skarp analyse. Man er jo ikke investeringsøkonom i Nordnet for ingenting.

Jens Worning, der er tidligere generalkonsul i Sankt Petersborg og partner i kommunikations- og analysefirmaet Policy Group, advarer om, at ”hvad som helst kan ske for de virksomheder, der lige nu befinder sig i Rusland. Det er en cementering af, at Rusland er et lovløst marked, hvor din ejendomsret er suspenderet. Du bestemmer ikke selv, så hvis du ikke har afhændet dine aktiviteter på nuværende tidspunkt, kan der ske hvad som helst”, siger han til Finans. En skarp analyse. Man er jo ikke partner i et kommunikations- og analysefirma for ingenting.

LÆS OGSÅ:  Dummere end politiet tillader

En tredje ekspert, Jacob Ørskov Rasmussen, er partner i advokatfirmaet Plesner. ”Omstændighederne i Rusland nærmer sig ’det vilde vesten’. Man kan simpelthen ikke skynde sig hurtigt nok. Hvis en virksomhed har besluttet sig for, at de vil ud af Rusland, så handler det altså om at trykke på speederen, så hurtigt som man overhovedet kan”, konkluderer han. Rasmussens analytiske styrke og spændvidde må imponere enhver. Intet under, at Plesner har gjort ham til partner.

Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen, har udtalt til mediet Marketwire, at “Rusland ikke er til at regne med”. En skarp analyse. Man er ikke Danmarks udenrigsminister for ingenting.

Man kan altid overraske og chokere danske politikere, erhvervsledere og eksperter. Man kan derfor roligt gå ud fra, at historien vil gentage sig, hvis Kina invaderer Taiwan og kineserne som modtræk mod vestlige sanktioner begynder at overtage danske virksomheders aktiver i Kina.

Der er sgu ikke noget at sige til, at tyskerne kalder danskerne ” Die dumme dänen”.

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)