EU’s lokumsaftaler holder migranter ude

Over 50 mio. kr. til Tunesien og Rwanda skal hjælpe til at bremse flygtninge, før de når Europa. Danmark og Østrig går nu sammen om at støtte Tunesien med 26 mio. kr. for at hjælpe det nordafrikanske land med at forvalte og kontrollere landets grænser.

 Vi vil gerne bakke Tunesien op i at bevogte deres egen grænse, fordi det også er i vores egen interesse at få stoppet migranterne, inden de rammer Europa”, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Tunesien oplever et stort migrationspres på den sydlige grænse. Det er første gang nogensinde, Danmark og Tunesien samarbejder om migration.

Ud over støtten til Tunesien, sender Danmark og Østrig sammenlagt 32,3 mio. kr. til Rwanda i Østafrika. Rwanda er med i en aftale, der betyder, at man tager imod 1.500 flygtninge og asylansøgere fra Libyen. Mange tusinde flygtninge sidder i øjeblikket i lejre i Libyen.

24NYT: For at bremse flygtninge- og migrantstrømmen ser det kyniske EU stort på de grundlæggende europæiske værdier, som unionen ellers skilter med i tide og utide. EU fordømmer andre lande for manglende moral, men indgår selv forkastelige aftaler med regimer, der er kendt for at begå brud på menneskerettigheder, og accepterer stiltiende overgreb på flygtninge, som disse lande tilbageholder.

Tyrkiet har modtaget milliarder af euro for at begrænse trafikken over Middelhavet og sikre, at de 3,6 mio. syriske flygtninge, der opholder sig i landet, ikke rejser videre til EU.

EU støtter den libyske kystvagt, som pågriber migranter og bringer dem til overfyldte lejre, hvor tortur og voldtægt finder sted. I alt 750.000 migranter og flygtninge er ifølge FN’s vurdering strandet i det borgerkrigshærgede Libyen, hvor de bliver mishandlet, sultet og udsat for afpresning. Med 225 mio. i direkte bidrag er Danmark EU’s tredjestørste sponsor af Libyens migrantsystem.

EU betaler desuden millioner af euro til nordafrikanske lande som Egypten og Marokko, og nu Tunesien og Rwanda, for en styrket grænsekontrol. Mange ved det bare ikke, de kender kun Tyrkiet-aftalen.