Grafikere har grundlagt mediehuse og siddet på statsministerposten

I bogen “De grafiske fags historie” sætter Bjarne Nielsen ord og billeder på 150 års grafisk historie. Fra 1870, hvor bogtrykkerier, stentrykkerier og bogbinderier stadig fungerede i deres oprindelige form og blev drevet med håndkraft, til dagens digitale produktionsformer, hvor færdige tryksager med tekst og billeder bevæger sig gennem den elektroniske sky – uden begrænsninger fra fysiske landegrænser.

Den grafiske branches historie er mangfoldig, fordi den dækker over en lang række grafiske produkter: bøger, dagblade, ugeblade, plakater, litografier, træsnit, linoleumstryk, formularer, emballager, etiketter, telefonbøger, vejvisere, frimærker og pengesedler.

Bogen præsenterer også de mennesker, der arbejdede i faget: typografer, litografer og bogbindere. De kom typisk i lære efter syv års skolegang, som f.eks. litograf Carl Aller og typograf Egmont H. Petersen, som skabte grafiske virksomheder, der udviklede sig til store, langtidsholdbare mediekoncerner. Nogle grafiske arbejdere kom også til at spille store roller på den politiske scene: Litograf Hans Hedtoft og typograf H.C. Hansen blev begge statsminister i Danmark.

Med mange billeder og korte tekster henvender De grafiske fags historie sig ikke alene til mennesker fra den grafiske branche. Bogen vil også være interessant for historisk interesserede og familiemedlemmer til branchens folk, som her får mulighed for se, hvad deres forældre og bedsteforældre beskæftigede sig med.

Bjarne Nielsen (f. 1949) er forfatter og typograf, tidligere faggruppeformand for typograferne i Grafisk Forbund og næstformand i HK/Privat. Han har bl.a. skrevet bogen Striden om Grafisk Forbund (2018).

LÆS OGSÅ:  DET FALSKE VIDNE af Karin Slaughter

De grafiske fags historie er den første udgivelse i en ny serie om danske erhvervs historie og de mennesker, der har været med til at udvikle de forskellige brancher.

Fakta om bogen:

Titel: De grafiske fags historie
Forfatter: Bjarne Nielsen
Forlag: Turbine
ISBN: 9788740670295
Sidetal: 306
Vejl. pris: 349,95 kr.
Udgivelsesdato: 26. oktober 2022

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)